Press: Svenska pressreleaser: 26 Maj 2013
KMR

ADHD-DROGER TILL FÅNGAR - NU PRESENTERAS PR-BUDSKAPET FRÅN HÅGAPROJEKTET
2013-05-26

Läkare Piller

Det blev ett katastrofalt resultat. 70 procent av fångarna som fick ADHD-drogen Concerta ramlade av och försvann. Men vad gör väl det när man med statistiska manipulationer kan förvandla ett misslyckat resultat till en framgång, och när en lydig mediakår snart presenterar PR-budskapet utan några ifrågasättanden.

Nu är det dags för psykiatriprofessor Johan Franck och psykologen Maija Konstenius att presentera resultaten från Hågaprojektet, där 27 nyligen frisläppta drogfria fångar med en bakgrund av amfetaminmissbruk skulle få ADHD-drogen Concerta under 24 veckor.

Vi kommer INTE att få höra att hela 70 procent av dessa fångar avbröt projektet, ramlade av och försvann. Projektledare Johan Franck hade i ansökan räknat med att "andelen kvarstannande i behandling [skulle vara] mycket hög" – det blev motsatsen. Då struntar man i att berätta om saken.

Läkemedelsverkets expert, Lars Gunne, dömde ut projektet från början. Han skrev (2006) om den mycket höga dosen Concerta och att man kunde "tolka den till 180 mg höjda maxdosen som en åtgärd att få behålla ett klientel som inte nöjer sig med lägre doser". Han skrev också att det här INTE var fråga om någon "behandling av ADHD" utan ett försök att "hitta en underhållsdos av centralstimulantia för amfetaminister".

I upplägget av projektet hade Johan Franck också utsett en fejkad kontrollgrupp, som skulle få placebo (sockerpiller) under 24 veckor. Hela syftet med att ha denna grupp, var att de skulle märka att de INTE fick drogen Concerta och snabbt ramla av från projektet. Som Franck själv uttryckte det i studieprotokollet: "Det kan antas att den som randomiseras till placebo kommer att avbryta kontakten med mottagningen."

Ett av de viktigaste resultaten i studien var "andelen urinprov med spår av narkotika" (man tog två urinprov varje vecka). Men eftersom "missade urinprov" räknades som "positiva urinprov" innebar det faktum att placebogruppen snabbt ramlade av, att man skapade en stor andel "återfall" ("positiva urinprov") i den gruppen – vilket skulle göra resultatet, hur illa det än var, mycket bättre för den grupp som fick drogen Concerta. Och det här är vad vi kommer att få se när Franck/Konstenius nu presenterar sina resultat: En statistisk manipulation med "positiva urinprov".

Läkemedelsverkets expert Gunne skrev också följande om upplägget av en sådan här studie: den "föreslagna dubbel-blinda designen kommer icke att vara blind för patienten, vilket redovisats i otaliga försök på missbrukare av centralstimulantia: de kan utan svårighet skilja placebo från metylfenidat". Alla påståenden om att man här gjort en "dubbelblind studie" är med andra ord falska; vilket naturligtvis gör att resultaten inte går att presentera som resultat från en sådan studie.

Men om det nu i alla fall inte ställs några kritiska frågor, om journalister inte gör några kritiska analyser av "resultaten", kan forskarna med dessa statistiska manipulationer förvandla ett katastrofalt resultat till en lysande framgång – och få PR-budskapet förmedlat i media.

Vi kan kanske se fram mot rubriker som: "Många fler av dem som fick medicin avslutade projektet"; "En stor skillnad i behandlingsdeltagande mellan de som fick medicin och de som inte fick det". Med tanke på den tidigare fullständigt okritiska rapporteringen får vi kanske se skräckexempel som: "Centralstimulantia i låg dos hjälper kriminella missbrukare med ADHD"; "Mindre återfall i missbruk bland dem som fick medicinen Concerta."

Den verkliga historien om Hågaprojektet och dess resultat, med alla viktiga dokument bifogade, kan läsas i den här 10-sidiga artikeln av skribenten Janne Larsson http://jannel.se/Concerta.Kriminella.pdf

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2013 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.