Press: Svenska pressreleaser: 8 Mars 2013
KMR

MÄNNISKOHANDEL: 15-19 GÅNGER MER PSYKOFARMAKA TILL OMHÄNDERTAGNA BARN
2013-03-08

Människohandel

Socialstyrelsen har kommit ut med en ny rapport om de omhändertagna barnen. Utvärderingen "Vård och omsorg om de placerade barnen" utmålar en katastrofliknande situation – precis som i USA. Dödligheten är fem gånger högre och tio gånger fler skadar sig själva. De kontrolleras med psykiatriska droger och det skrivs ut upp till 20 gånger mer psykofarmaka till dessa barn.

Förra året rapporterade vi om fosterbarnen i USA och undrade hur situationen var i Sverige. Nu har alltså Socialstyrelsen gjort en utvärdering som faktiskt visar att den, om möjligt, är ännu värre här i vissa aspekter. Runt 26 000 barn i Sverige är omhändertagna och utplacerade i familjehem eller HVB (hem för vård eller boende).

Socialstyrelsens Lars-Erik Holm och Mona Heurgren, skriver på Brännpunkt i SvD att dödligheten bland dessa barn är fem gånger så hög som genomsnittet; bara 6 av 10 som placeras går ur grundskolan med gymnasiebehörighet (mot 9 av 10 i hela ungdomsgruppen).

Frånsett den höga dödligheten anser vi att den enorma nerdrogningen är värst. 15-19 gånger fler barn som är placerade i HVB får regelbundet sömnmedel, antidepressiva och antipsykotika jämfört med övriga. Förmodligen bidrar den kraftiga medicineringen till de höga dödstalen.

När socialtjänsten omhändertar barn i Sverige sätts de på privata utredningshem som drar in enorma pengar. Det har närmast blivit en människohandel, och många barn blir kontrollerade med psykdroger. En mamma som kontaktade KMR berättar:
– Föreståndaren för ett hem kör omkring i Sveriges dyraste Mercedes. Ett annat hem har fått 50 polisanmälningar men fortsätter ändå.

Mamman var mycket upprörd över situationen.
– Jag får gång på gång kännedom om bolag som tjänar enorma pengar på barn som har kommit i kontakt med socialtjänsten och HVB-hem och utredningshem har ofta sina egna handläggare som får i uppdrag av förvaltningar att utreda barn- och familjer. Har utredningshemmen inga riktiga argument att klanka ner på föräldrar så börjar de lägga värdeomdömen om saker som inte har med föräldrars förmåga att göra. Affärer med barn har kommit att bli "big business" och objektiviteten lyser med sin frånvaro.

Samma situation i USA
I början av år 2012 rapporterade vi om situationen i USA. Det finns närmare 600 000 fosterbarn i USA och beroende på delstat får upp till 52 procent av dem kraftiga personlighetsförändrande, psykiatriska droger på ren rutin. Barnen används som en systematisk mjölkkossa åt psykiatrin och läkemedelsföretagen. Psykiatrikerna blev mångmiljonärer på denna droghandel och fick provision på ökade receptutskrivningar.

Det var vår systerorganisation i Florida som uppmärksammade denna skandal efter att sjuårige Gabriel Mayer hängde sig själv i april 2009. Han gick på en vansinnig cocktail av starka psykiatriska droger, bl a Lexapro för depression och Vyvanse, amfetamin för ADHD.

Gabriel Mayers öde uppmärksammades i media över hela USA efter att KMR i Florida startade en kampanj. Gabriel hade utsatts för misshandel och sexuella övergrepp av sina föräldrar och hade slussats genom olika fosterhem, innan han till slut bestämde sig för att göra slut på det hela genom att hänga sig själv.

"Vi tystar symtomen med psykiatriska droger," säger skolpsykolog Charles Manos. "Drogerna botar absolut ingenting."

Senaten har därefter startat en utredning om vilka läkare som skriver ut mest psykiatriska droger i USA. I Texas var det en barnpsykiatriker som på två år skrev ut 27 000 recept på Xanax, en ångestdämpande drog, samt sammanlagt 44 138 recept på antipsykotika.

När får vi se samma utredningsinitiativ i Sverige?

http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2013/2013-3-7
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/placerade-barn-mar-daligt_7973378.svd

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2013 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.