Press: Svenska pressreleaser: 13 November 2012
KMR

SUBUTEX- & METADONPROGRAMMET EN KATASTROF
2012-11-13


Metadon och Subutex dödsfall

KMR tog fram siffror förra veckan som visade att 614 har dött från ersättningsdrogerna Subutex och metadon på fem år och det nu dör fler från dessa droger än från heroin. Nu kommer även uppgifter som visar att ungdomar börjar sitt missbruk direkt med ersättningsdroger. Men detta är egentligen inga nyheter, över hela världen sker samma sak.

Lösningen har blivit problemet. Langarna sitter öppet i entrén på sjukhusen och säljer Subutextabletter. En missbruksbehandlare i Hälsingland säger att missbruket förändrat karaktär.

"Förr gick ungdomar från alkohol till hasch, amfetamin, bensodiazepiner, opiater, heroin. Tidsmässigt kunde det röra sig om flera år ibland 10-tals år. Myndigheterna hade tid på sig att ge människan hjälp. I dag verkar det som flera led hoppas över. Från alkohol och hasch till Subutex, Metadon och heroin! Tidsmässigt ett snabbt förlopp. Många gånger ungdomar som fastnar allt för snabbt i ett tungt beroende. Och vips så är en 19-åring inskriven i substitutionsprogrammet som tung narkoman och får sin drog lagligt förskriven av läkare. Detta går säkert bra ett tag men... Så börjar sidointag, sälja och köpa."

KMR pratade nyligen med en missbrukare som är inskriven på Narconons drogfria behandlingshem i Skåne. Han har varit sju år på metadon – men inte som inskriven på något program.

Varför inte det?
– Det är ingen idé att skriva in sig där med alla regler och kontroll. Det är lättare att skaffa svart, mycket lättare än heroin och amfetamin. Jag gick på metadon i sju år i sträck och hade aldrig några problem att få tag i det. Det är mycket billigare än vanligt knark och mycket lättare att få tag i. Över 80 procent av det som säljs på gatan läcker från programmen.

Men blir man påtänd på Subutex och metadon?
– Nej, inte riktigt, kicken saknas men annars är det samma, fast man blir som en zombie i längden. Men det är farligt, det är lätt att överdosera, och tar man det ihop med andra droger blir det lätt en överdos.

Du har ju tänt av på metadon nu. Hur kändes det?
– De första tre dagarna gick bra – fast då hade avtändningen inte ens börjat. Sedan blev det en "nära-döden-upplevelse". Fy f-n vad jag mådde dåligt. Jag spydde över hela rummet. Det är långt värre än att lägga av med heroin. Heroinavtändning är rena "walk-in-park" i jämförelse.

Hans Erik Dyvik Husby genomgick Narcononprogrammet efter mångårigt narkotika- och metadonmissbruk. Han var sju år på metadon. Efter tre månader var han helt drogfri och fick rollen som Cornelis Vreeswijk i storfilmen Cornelis. Hans Erik har varit drogfri sedan dess.

Det är naivt att tro att detta Subutex- och metadonprogram skall kunna skötas på ett snyggt sätt. Om man hade velat kunde man titta på våra grannländer Danmark och Finland. Redan i början på 1990-talet dog det fler missbrukare av metadon än av heroin. I Finland dog knappast någon av heroin på 2000-talet, men väl av ersättningsdrogerna, främst Subutex. Man har ständigt hävdat att Sverige har bättre kontroll, men det visar sig ju nu att den är mer eller mindre obefintlig.

Internationellt misslyckande
Det klassiska exemplet är Skottland. Där har man nyligen (oktober) beordrat en undersökning av programmet efter en livlig diskussion då det visar sig att metadon även där dödar fler än heroin. 275 missbrukare dog av metadon år 2011 mot 206 från heroin, alltså samma mönster som i Sverige. 22 407 människor använde metadon 2007, 24 507 år 2012. Programmet har kostat regeringen 129 miljoner pund (1 390 000 000 kr) och drogerna ges gratis till missbrukarna. Läkemedelsbolagen tjänar oerhörda summor på denna legala droghantering som inte hjälper.

– Metadonprogrammet i Skottland har varit en fullständig katastrof och kostar nu fler liv än den drog det var meningen att hjälpa personer av från, sade Torys talesman Jackson Carlaw.

Det märkliga var att Skottland inte hade några större missbruksproblem innan man implementerade ersättningsprogrammet. Mest amfetaminmissbruk, knappast något heroinmissbruk. Det är något att fundera över.

Ref:
http://www.scotsman.com/news/health/deadlier-than-heroin-now-methadone-to-be-investigated-1-2564552

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2012 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.