Press: Svenska pressreleaser: 7 Oktober 2012
KMR

500 AGENTER SLOG TILL MOT USA STÖRSTA SJUKVÅRDSBEDRÄGERI
2012-10-07


Department of Justice

Det ena tillslaget efter det andra sker nu inom den privata sjukvårdssektorn i USA, där psykiatrin är överrepresenterad bland bedrägerierna. I veckan åtalade Medicare Fraud Strike Force inom Justitiedepartementet 91 läkare och annan sjukvårdspersonal för bedräglig fakturering av sjukvårdsförsäkringen med 430 miljoner dollar. Även i Sverige ökar bedrägerierna inom den privata psykiatrin.

Riksåklagaren Eric Holder meddelade att detta var USA:s största tillslag någonsin med över 500 agenter involverade från FBI och en mängd andra myndigheter, och där 91 personer åtalats för bedrägeri mot den federala sjukförsäkringen Medicare.
– Dagens tillslag avslöjade en alarmerande och oacceptabel trend av personer som försöker utnyttja federala hälsoprogram genom att stjäla miljarder av skattebetalarnas pengar för personlig vinning. Sådana aktiviteter dränerar inte bara skattemedlen, driver upp sjukvårdskostnader och äventyrar styrkan hos Medicare-programmet – de ansätter även de mest sårbara personerna i samhället, inklusive äldre, de handikappade och fattiga amerikaner", sade Eric Holder i ett pressmeddelande.

"Dagens arresteringar [4/10] ger kriminella en varning om att vi slår ner hårt på människor som försöker stjäla från Medicare," sade sjukvårdssekreterare Kathleen Sebelius. "Sjukvårdslagen ger oss nya verktyg för att bättre bekämpa bedrägerier och göra Medicare starkare." Hon meddelade vidare att de nu redan har möjlighet stoppa utbetalningar till de vårdgivare som misstänks för bedrägerier.

Detta historiska tillslag inbegrep bedrägerier om 230 miljoner dollar inom hemvården, 100 miljoner inom psykiatrin och 49 miljoner inom ambulanstrafiken. Man skall då veta att psykiatrin är bland de minsta vårdsegmenten men ligger i topp bland hälsovårdsbedrägerierna.

Det var inte länge sedan (våren 2012) man gjorde ett tillslag mot landets största privata psykiatrikedja som misstänktes för ca 250 miljoner dollar i rena bedrägerier. Det var det då största sjukvårdsbedrägeriet. De involverade dömdes till mycket långa fängelsestraff, i praktiken livstid.

Sverige
Detta kan samtidigt agera som varning för svenska aktörer inom den privata sjukvårdsbranschen då vi ser samma trend komma smygande från USA.

I Östergötland beställde landstinget ADHD-diagnoser av företaget Delegi Assessment AB. Landstinget skulle betala 30 000 per utredning, sammanlagt runt 3 000 000 kronor.

Bolaget avverkade 90 barn där man bland annat, enligt inslag i Sveriges Radio, gjort sin "undersökning" av ett barn via telefonsamtal med föräldrarna. Bluffen blev lite väl uppenbar i det här fallet, och landstinget fick inse att man kastat pengar i sjön. Alla utredningarna skulle få göras om.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=4227751

Tidigare i år kunde Smålandsposten, i artikeln "Det var som ett skämt", berätta att Cereb AB gjorde "snabbutredningar" på barn till ett pris av runt 45 000 kronor styck. Landstinget hade köpt 100 utredningar av företaget, och alltså lagt ut runt 5 000 000 kronor för dessa "utredningar". Cerebs VD psykiatriker Gunnar Jakobsson förklarade för tidningen att man förut hade lagt alldeles för lång tid på ADHD-utredningar. De kunde göras snabbt enligt Jakobsson, som dessutom hade mage att säga att företagets utredningar hade "stöd i den forskning som finns kring utredningar av ADHD".
http://www.smp.se/nyheter/inblick/det-var-som-ett-skamt(3221310).gm
En av de bluffmetoder som företaget använder vid sina utredningar är QB-testet – den nya formen av skallmätning som KMR tidigare berättat om
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/kommitten_for_manskliga_rattigheter/pressrelease/view/nu-skall-faangarna-skallmaetas-664070

Också Stockholms läns landsting har "upphandlat" ADHD-diagnoser av Cereb AB och lagt ut mångmiljonbelopp på utredningarna. Till Aftonbladet lät VD Jakobsson hälsa att man kunde dra igenom en utredning och börja med behandlingen snabbt eftersom man hade "spetskompetens".
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13804275.ab

Det börjar alltså gå till som i USA, där psykiatriker efter ett kort samtal med barn och föräldrar skriver ut amfetamin.

RELATERADE
http://www.psychsearch.net/fed-strike-force-charges-91-individuals-for-approximately-430-million-in-false-billing/

http://www.kmr.nu/pressrel_2011_09_20-psykiatriker-domde-till-35-respektive-50-ars-fangelse-for-bedrageri.htm

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2012 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.