Press: Svenska pressreleaser: 16 September 2012
KMR

FLER SOLDATER DÖR AV SJÄLVMORD ÄN FRÅN KRIGET: MEN VAD ÄR ORSAKEN?
2012-09-16


Galen soldat

Fler amerikanska soldater har dött av självmord än av krig. I genomsnitt 18 soldater och veteraner tar livet av sig per dag. Så gott som alla har fått diagnos och psykiatriska droger. Armén misstänker starkt att psykiatrins droger är en orsak. Men även att dessa droger kan ligga bakom de bisarra våldshandlingar som skett i Irak av amerikanska soldater. Bara massmedia försöker hitta andra orsaker.

Omkring 300 000 soldater har återvänt från kriget med en eller flera diagnoser och fått starka psykiatriska droger. En rapport från armén förra året visade att över en tredjedel av alla aktiva soldater gick på någon form av receptbelagd medicin, varav psykiatriska droger var den övervägande delen, antidepressiva, antipsykotika eller bensodiazepiner. Och nästan alltid med flera olika recept. De flesta av dessa droger bär en varning för självmord. Ingen kan förutse vad mixandet leder till, men att de ökande självmorden är ett resultat av dessa droger är de flesta insatta överens om.

I rapporten stod att 162 aktiva soldater dog av självmord under aktiv tjänst år 2009, 239 totalt inklusive reservtrupperna, och att det förekom 1713 självmordsförsök (en rappoprt hävdade 1868), men även att 146 soldater dog av överdoser från psykiatriska droger.(1) Och självmorden minskar inte, trots att de psykiatriska drogerna ökar, vilket föranleder misstankar om att något inte står rätt till med dem. I januari 2010 dog för första gången fler soldater av självmord än av kriget.

– Jag är ingen läkare, men något inom mig säger att ju mindre vi skriver ut av dessa saker, desto bättre kommer det att bli, sade general Peter W Chiarelli, vice personalchef för armén, i New York Times. (2)

Idga är det ännu fler som begår självmord om man tar med aktiva, inaktiva och alla veteraner. Man räknar med i genomsnitt 18 självmord om dagen, alltså ett självmord var 80 minut. Exakt lika många som antalet självmordsförsök. Men många tror även att dessa höga siffror är underrapporterade, osäkra är de dock. Under juli månad i år skedde det största antalet självmord bland inkallade soldater någonsin.

Varningarna för psykiatrins droger kommer nu direkt inifrån arméns högkvarter. Armégeneral Peter Chiarelli varnade så sent som i juli i år att de enda psykiatriska droger som är tillåtna att användas vid PTSD, Paxil (Seroxat) och Zoloft bär med sig en varning om ökad risk för självmord och efterlyste en undersökning om hur ökningen av den psykiatriska medicineringen påverkat utfallet av de ökande självmorden.
http://www.navytimes.com/news/2010/09/military-psych-meds-080910/

Hur massmedia kan undgår denna faktor som direkt orsak till de ökande självmorden är svårt att förstå, eller också är det avsiktligt. Troligen det senare. För data finns överallt om detta, inte bara inom armén.
http://www.alternet.org/story/148444/are_we_giving_our_soldiers_drugs_that_may_make_them_kill_themselves

Dör i sömnen
Det är inte bara självmorden som uppmärksammats, flera soldater har dött i sömnen. Man finner oftast en cocktail av psykiatriska droger i blodet vid obduktionen. Sergeant Bachus fick diagnosen PTSD (Posttraumatisks stressyndrom) efter aktiv tjänst i Irak och psykiatrikern satte honom på Celexa (Cipramil) för depression, Klonopin för ångest och Risperdal en antipsykotika. En annan läkare gav honom två olika opiater för smärta. Han dog i sömnen kort tag efteråt. Man fann 30 pillerburkar i hemmet, de flesta pillren nyligen utskrivna.

Ett flertal studier har beskrivit hur psykiatrins droger kan framkalla hjärtstillestånd. Man misstänker att upp till 70 soldater kan ha dött på detta sätt. (3)

Utgifterna för psykiatriska droger har mer än fördubblats sedan 2001 och nådde 280 miljoner dollar 2010. Aldrig någonsin har så mycket lagts ut på psykiatriska droger. Men trots spärrelden av piller så har problemen inte lösts. Klagomål över sömnproblem, mardrömmar, depressioner, PTSD möts med en moteld av droger; narkotiska smärtstillare blandas med antipsykotika och lugnande, vilket mångfaldigar effekten. Och i det här fallen så blir inte två plus två fyra, det kan både bli fem och sex, vad det gäller effekt och biverkningar. Och nu har en läkare hittat på en nässpray som alla deprimerade soldater får närmast tvångsinjicerat i näsan för att stoppa de uppmärksammade självmorden.
http://www.armytimes.com/news/2012/07/ap-anti-suicide-nasal-spray-research-072512/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15278918.ab

År 2005 kom rapporter om att psykiatriker i USA behandlade hemvändande soldater med Ecstacy (MDMA). Källa: hightimes.com, guardian.co.uk

Sedan 2001 hade det fram till 2011 skrivits ut 73 103 recept för Zoloft, 38 199 för Prozac, 17 830 för Seroxat och 12 047 for Cymbalta. (4)

Alla dessa preparat bär en självmordsvarning.

AstraZeneca antipsykotika Seroquel har varit en av de flitigast utskrivna och låg därför på femte plats av USAs mest sålda mediciner år 2010. Ökningen bland veteranerna har varit 770 procent sedan 2001. Veteran Affairs (VA) spenderade 125,4 miljoner dollar, närmare en miljard kronor, år 2009 på Seroquel till veteraner. Det är också Seroquel som ligger främst bland misstankarna angående de ökande självmorden och dödsfallen i sömnen.

Närmare 20 procent av alla soldater går nu på psykdroger, vilket senator Jim Webb i en hearing i senaten förra året kallade "ganska fantastiskt och även mycket besvärande". Överste Bart Billings, en tidigare armépsykolog, var mer rättfram när han vittnade inför Kongressen: "Jag känner rakt av att psykiatrikerna är direkt ansvariga för dödsfall inom militären", och i en senare artikel: "Jag anser att det är kriminellt vad de gör". (4)

I praktiken är det dock långt, långt fler som använder psykdroger. Den omfattande lättillgängligheten av psykiatriska droger har kopplats ihop med att det illegala missbruket av samma droger har ökat inom armén. Försvarsdepartementet fann i en undersökning (1) att illegal användning av receptbelagda droger tredubblats från år 2005 till 2008 med fem gånger så många som använder receptbelagda droger än som använder kokain och marijuana. Det är lättare att få tag i psykdroger, då de finns överallt.

De mixas även då soldaterna bjuder varandra på, eller byter, droger. Cocktailen kan vara förödande. Ingen vet vad som händer när man blandar flera olika sorter. Inga studier har gjorts. Man har dock märkt "försämrad reaktionsförmåga, ökad självmordsbenägenhet, aggression och fientlighet".

"Föreställ er att framkalla detta bland män och kvinnor som är kraftigt beväpnade och under stress", sade psykiatriker Peter Breggins som anlitats av armén som expert. Han är starkt kritisk mot den massiva nerdrogningen inom armén.

"Det finns inga [psykiatriska] droger som förbättrar hjärnans funktion, de förändrar hjärnans kemiska balans och kan ha samma effekt som gatudroger," sade Breggin under en hearing vid Veterans Affair år 2010. (5)

Extremvåld
Ett flertal publicerade vetenskapliga artiklar på senaste tiden visar att psykiatrins droger kan orsaka ökade aggressioner och fientlighet.(6) Det råder inget tvivel om den saken längre. De framkallar "förlorat omdöme och självkontroll och leder till ökat våld och självmordsimpulser" enligt expertisen.

Många tusen bisarra våldsdåd har utförts av både kvinnor och män på SSRI-medel (http://ssristories.com/)

En 54-årig kvinna med andningshjälp och syretuber utan tidigare kriminellt förflutet rånade en bank.

En man på antidepressiva jagade brevbäraren och hotade med att skära av honom halsen … för att ha delat ut reklam.

En 60-årig farmor dödade tre familjemedlemmar och sig själv; en diskjockey i England satte eld på sig själv; två mödrar och en pappa dödade alla sina barn, bara under en månad; tre män i 70-80-årsålderna attackerade sina fruar med hammare, en kvinnan var nära att bita ihjäl sin mamma; tjugo personer satte eld på sig själv, en mamma dränkte sina tre barn genom att köra ut en bil i sjön, medan hon såg på… Det finns mängder av liknande historier från personer som plötsligt blivit våldsamma efter att ha tagit SSRI-medel.

Det kan naturligtvis även förklara det extrema våld som USA-soldater förorsakat under åtskilliga tillfällen i Irak och Afganistan. Förra året arresterades tolv soldater för att ha format ett "mördarteam" som slumpmässigt sköt och bombarderade civila.

En sergeant hade plötsligt öppnat eld mot civila bönder utan anledning december förra året.

Serganten som i våras sköt 16 civila rapporteras ha fått en hjärnskada, och fått diagnosen Traumatic Brain Injury (TBI) vilken så gott som alltid behandlas med personlighetsförändrande psykiatriska droger, inte sällan antipsykotika, tillsammans med andra psykdroger. 200 000 soldater rapporteras har behandlats för TBI.

En annan soldat som fick diagnosen TBI med tillhörande psykdroger var Jose Barco. Han hyllades som hjälte efter att ha räddat sina kamrater under en självmordsbombning. Nu sitter han fängslad nästkommande 52 åren för mordförsök. Han fick sammanlagt 9 (nio) olika psykdroger.

Kenny Eastbridge talar ut i fängelset efter en dom för mordförsök och andra brott. Han fick en cocktail av psykdroger:

"Jag fick ett totalt mentalt sammanbrott. Varje dag var jag i krig utan uppehåll. Det var helt galet. De satte mig på alla möjliga slags mediciner och jag var fortfarande ute på uppdrag. De gav mig Ambien, Remeron, Lexapro, Celexa, alla möjliga saker."

Eastbridge rapporterades ha uppträtt mycket egendomligt, bland annat gick han in i hemmen i Irak, la sig i människors sängar och försökte krama lokala invånare.

Bara från Fort Carson, Colorado, så har 18 soldater blivit åtalade för mord, massaker eller mordförsök sedan kriget startade, och 36 har begått självmord.

Navy Times rapporterar att psykiatriska droger har ökat skyhögt bland militärpersonal och att våldsamt beteende är ett känt fenomen. Det "lugnande" medlet Xanax ökade med 72 procent.

I en artikel med rubriken "A Prescription for Tragedy" i National Journal, berättas det om sergeanten Tom bagesy som tog sitt liv strax efter att ha fått Neurontin. Hans fru berättar att hennes man sagt till henne starx före sin död att "Allt startade att bli värre när jag började med den medicineringen. .. När jag ser tillbaka så var det början på slutet."

Man skall då veta att de uppgivna och officiella biverkningarna bland andra är: självmordsbenägenhet, mani, aggression, hallucinationer och en mängd andra allvarliga manifestationer på ren psykos. Det står på bipacksedeln för flera psykdroger. Det går inte att missa helt enkelt – om man inte vill.

(1) http://www.army.mil/-news/2010/07/28/42934-army-health-promotion-risk-reduction-and-suicide-prevention-report/index.html
(2) http://www.nytimes.com/2011/02/13/us/13drugs.html?_r=2&nl=todaysheadlines&emc=tha3
(3) http://www.earthtimes.org/articles/show/fred-a-baughman-jr-md,1312839.shtml
(4) http://www.opednews.com/articles/1/Are-Soldiers-Suicides-Caus-by-Martha-Rosenberg-101015-973.html
(5) http://wvgazette.com/News/201008120975
(6) http://healthland.time.com/2011/01/07/top-ten-legal-drugs-linked-to-violence/

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2012 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.