Press: Svenska pressreleaser: 7 September 2012
KMR

SÅ SKAPAS EN DROGMISSBRUKARE
2012-09-07


Läkare patient

Petzäll var inte annorlunda än många andra drogmissbrukare. Han mådde dåligt psykiskt, gick till läkare, fick psykdroger och fastnade. De opportunistiska legaliseringsivrarna hoppar högt av glädje och kräver nu metadon, subutex och till slut fritt knark. Mer droger alltså – inte ett ord om drogfri vård, ett drogfritt liv, eller hur missbrukare skapas.

Uppenbarligen passade inte tolvstegsprogrammet Petzäll, och han borde få hjälp att pröva ett annat istället för att gå tillbaka till drogerna. I slutet på 1990-talet hade det, enligt socialstyrelsen, lagts ner närmare 1000 vårdplatser. Substitutionsbehandlingen skulle ta över. Man hävdade att den "drogfria" behandlingen inte fungerade. Hur skulle den kunna fungera – när den mer eller mindre lagts ner, de fick ju inga pengar. Hos många rehabhem kunde man komma in direkt från gatan, vilket socialen blev tokiga på. De kräver månadslånga utredningar.

Nu reser sig drogivrarna och kräver fritt fram för de legala drogerna. Metadon och subutex, i princip samma sak, är droger inte "medicin". Missbruk är ingen sjukdom, oavsett vad som sägs, metaforiskt kanske, men inte medicinskt. Det är psykiatrin som hittat på det för att kunna kränga "medicin". Det är meningen att man skall fortsätta med metadon och subutex livet ut. Alltså, bli mjölkkossa åt Psyko Pharma.

Metadon är inget man "lägger av med" hur som helst. Det är ingen antabus – det är en syntetisk opiat som är tio ggr stakare än morfin. Det är långt värre att sluta med än heroin så chanserna att man skall bli drogfri utan aktiv och lång hjälp är extremt små. Och den hjälpen finns inte alls. Missbrukare talar om djävulska avtändningssymtom. Och gamla blir metadonanvändarna inte heller. Så gott som inga har blivit helt drogfria. Detta är inget som diskuteras.

Men det grundläggande problemet är naturligtvis hur Petzäll och andra blev narkomaner från första början. Som så många andra började det med ett besök hos läkaren. Hans mamma, Annika Petzäll, berättar att läkaren vid första besöket skrev ut 200 lugnande sömntabletter och 200 lugnande tabletter, sammanlagt 400 tabletter. Resten är historia.

Svenska Narkotikapolisföreningens (Snpf) tidskrift nr X/11är ett föredöme i bevakningen av läkemedelsmissbruket. Steget från bruk till missbruk är numera hårfint, och det kan gå väldigt fort. Dagens psykiatriska medel är extremt starka och vanebildande och på väg att bli det största problemet för drogbekämpare.
http://www.kmr.nu/pressrel_2012_01_05-lakemedelsmissbruket-ett-av-de-storsta-dolda-samhallsproblemen.htm

Tidskriften tar även upp det enorma missbruket med ersättningsdroger, subutex, och ADHD-amfetaminerna. Man berättar om legaliseringsförsöket på 1960-talet där psykiatriker delade ut miljontals doser med amfetamin och opiater och odlade Sveriges missbruksproblem. Men det tog inte slut där. I en artikel kan man läsa:

– Har personligen träffat flera personer som blandmissbrukar narkotiska preparat som de fått utskrivna från staten. Senaste exemplet hade Ritalin mot sin ADHD, Subutex mot sitt heroinberoende och bensodiazepiner för sin ångest.

Det finns flera hundra läkare i Sverige som skriver ut narkotiska preparat utan restrektioner. Petzälls död är inte unik. Dödsfallen är många över hela Sverige. Tre dog i Värmland förra året, minst tio i Luleå de sista tre åren och fyra i Bollnäs, som ett resultat av den legala langningen av beroendeframkallande medel.
http://www.kmr.nu/pressrel_2011_07-02-knarklakarna-skapar-en-mangd-dodsfall-och-vald-bland-unga.htm

När utrikesminister Anna Lind mördades av en psykpatient på psykdroger höjdes plötsligt röster om att granska psykiatrin. När riksdagsledamoten Petzäll dog höjdes röster om att granska missbruksvården. Tusentals och åter tusentals "vanliga" människor har dött, både före under tiden och efter. Är det bara när politiker dör som saker skall granskas offentligt?

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2012 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.