Press: Svenska pressreleaser: 23 Juli 2012
KMR

VÄRLDSREKORD I BÖTER: 21 MILJARDER FÖR BEDRÄGLIG MARKNADSFÖRING AV ANTIDEPRESSIVA
2012-07-23


GlaxoSmithKline (GSK) har slagit nytt världsrekord i sjukvårdsbedrägerier: Böter på 21 miljarder kronor! En av de främsta kriminella verksamheterna var bolagets bedrägliga marknadsföring av antidepressiva medel för barn. Verksamheten har nära koppling till ledande svenska psykiatriker. Trots världsrekordet och kopplingen till Sverige är media helt tyst.

Det amerikanska justitiedepartementets åtal mot GSK är en skrämmande läsning. Det mest upprörande rör bolagets kriminalitet runt antidepressiva medel (Seroxat/Paxil) för barn.

Läkemedelsbolaget visste att det antidepressiva medlet orsakade självmordsbenägenhet, men förvandlade det till "emotionell labilitet". Man skrev internt att resultaten av de egna studierna av Seroxat var "en besvikelse", men offentliggjorde enligt justitiedepartementet "falska och vilseledande rapporter om dessa resultat, där man oriktigt beskrev positiva resultat samtidigt som man bagatelliserade viktiga säkerhetsrisker, inklusive en ökad risk för självmord hos barn och unga." Ledande amerikanska psykiatriker satte sina namn på vetenskapliga bluffartiklar, skrivna av GSK, och spred lögnen att det antidepressiva medlet bevisats vara "säkert och effektivt" för barn och unga.

Läs sidorna 3-19 i justitiedepartementets åtal (stor fil, ha tålamod) och förundras över att svenska medier inte skrivit ett ord om detta världsrekord i sjukvårdsbedrägeri.
http://www.justice.gov/opa/documents/gsk/us-complaint.pdf

I Sverige har psykiatrikerna Göran Isacsson och Susanne Bejerot, liksom deras ovan nämna amerikanska kollegor, spritt direkt falska data om att antidepressiva är "säkra och effektiva" för barn, och aggressivt slagits för utskrivning av mer antidepressiva medel och mot den varningstext som läkemedelsmyndigheter utfärdat. De har fått stöd av Läkemedelsverkets vetenskapliga råd Anne-Liis von Knorring. År 2005, året efter det den allvarligaste graden av varningstext, "en black box-varning", utfärdats i USA, sade Isacsson (Dagens Medicin, SvD) att det här var fel och att antidepressiva "tycks i stället minska risken för självmord, också bland barn och ungdomar". Anne-Liis von Knorring spädde på och sade att det finns "mycket som talar för att Göran Isacsson har rätt, att SSRI-preparat verkligen har en skyddande effekt". I Läkartidningen gick Isacsson/Bejerot (2007) ut med den falska nyheten: "Färre barn behandlas med SSRI, fler begår självmord".

KMR har avslöjat att Isacssons och Bejerots slutsatser byggde på den amerikanske psykiatrikern Gibbons bedrägliga "forskning", och har tidigare utförligt beskrivit Anne-Liis von Knorrings inblandning i det amerikanska rättsfall som slutade med böter på 2,2 miljarder kronor.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2012 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.