Press: Svenska pressreleaser: 3 Juli 2012
KMR

REKORDBÖTER FÖR LÄKEMEDELSBOLAG
2012-07-03


Det engelska läkemedelsbolaget GlaxoSmithKline (GSK) har i dagarna gått med på erkänna sig skyldig till kriminella anklagelser och i förlikning betala tre miljarder dollar (ca 20 miljarder kronor) för felaktig marknadsföring av bland annat Seroxat.

Guldrushen för läkemedelsbolagen är över. Nu kommer lagens långa arm efter dem. Det ena bötesrekordet efter det andra slås på kortare och kortare tid. Bara under de senaste fem-sex åren har de största läkemedelsbolagen fått betala runt 20 miljarder dollar i böter, skadestånd och förlikning. Det är ofantliga 140 miljarder kronor.

GSK åkte dit i första hand för att de marknadsfört Seroxat för icke godkända användningsområden och ej rapporterat om biverkningar för sammanlagt ett dussintal mediciner. De har lurat de statliga försäkringsmedel Medicare och Medicaid på miljardtals kronor genom att påstå att Seroxat skulle vara bra för allt från sömnproblem till ångest. Förmodligen är det inte bra för något, men indikationerna var ytterst begränsade från början. Biverkningarna desto fler. Dessutom fastnade folk på Seroxat och kunde inte sluta själva – vilket möjligen var inberäknat i bedrägeriet. Abstinensen är fruktansvärd för många.

I maj i år fick Abbott Lab. betala 1,6 miljarder dollar i förlikning för sin antipsykotika Depakote, vilket är det högsta bötesbeloppet för en enda medicin, och Jonson & Jonson hotas nu med två miljarder dollar i förlikning för sin antipsykotika Risperdal.

Inget annat verksamhetsområde förutom tobaksindustrin har dömts till så höga böter. Till största delen handlar det om psykiatrins droger och läkemedelsbolagen har nu börjat få kalla fötter och inse att psykiatrin är ett stort hål utan vare sig vetenskap eller beprövad evidens.

http://www.pharmalot.com/2012/07/biggest-deal-ever-glaxo-pays-3b-for-bad-behavior/#more-42618

http://www.nytimes.com/2012/07/03/business/glaxosmithkline-agrees-to-pay-3-billion-in-fraud-settlement.html?_r=1

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2012 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.