Press: Svenska pressreleaser: 13 Maj 2012
KMR

SvD:S GROVA FELAKTIGHETER – ANTIDEPRESSIVA ÄR VISST BEROENDEFRAMKALLANDE
2012-05-13


I en serie artiklar mot drogförebyggande föreläsningar bygger SvD upp en rad allvarliga felaktigheter. Man påstår att psykiatriska droger inte skulle vara beroendeframkallande och inte fastna i fettvävnader. Journalisten letar febrilt efter experter som kan backa upp detta och hittar till slut Sveriges främsta drogliberal samt en docent i psykiatri som missat det som varit känt i ett decennium.

SvD:s felaktiga påståenden i söndagens tidning om att antidepressiva medel inte är beroendeframkallande är ett direkt hån mot alla drabbade patienter. Ett hån mot dem som fått allvarliga abstinenssymtom när de försökt sluta med pillren och som därigenom blivit fast på dem. Och det handlar om flera hundra tusen människor. KMR har varit i kontakt med många av dem. Det här är kunskap som är lätt tillgänglig för alla som bara vill titta, och som varit tillgänglig ett bra tag.

Det är förvånande att alla de grova felen i artiklarna släppts igenom av SvD:s kvalitetskontroll.

Det blir upp till KMR att korrigera felaktigheterna.

Journalisten Mira Hjort har fått alla uppgifter men tar inte åt sig alls, och har uppenbarligen någon personlig agenda som driver henne att framföra läkemedelsindustrins gamla myter. När hon, enligt uppgift, säger till Åsa Graaf på Drogfritt att det inte fanns några sprutnarkomaner på 1970-talet, så förstår man att det är riktigt allvarligt. Ännu allvarligare blir det när hon säger att det inte finns några biverkningar från SSRI-preparat. Det är bara att läsa FASS. Sedan påstår hon faktiskt att gifter och antidepressiva inte fastnar i kroppens fettvävnader. Någonsin hört talas om våra "glada laxar" – alltså att våra feta Östersjöfiskar är fulla med gifter – och till och med spår av Prozac?

Det värsta är väl att de sammanfattar sina felaktigheter i en samlad attack mot Drogfritt. En av de få föreningar som faktiskt försöker få våra skolungdomar att inte börja med droger, och anklagar dem för att ha fel! Bakom detta ligger bland annat Sveriges främsta drogliberal, "narkotikaforskaren" Björn Johnsson, som Mira Hjort hela tiden använt som så kallad expert. Han förespråkar "harm reduction" och naturligtvis i förlängningen fria droger, och gärna utbildning i skolorna om hur "barnen bäst skall ta sina droger" eftersom de ändå kommer att knarka. Det är harm reduction-rörelsens budskap. Föreningen Drogfritt är ett hot mot detta.

Påståendet att SSRI-preparaten inte är beroendeframkallande kommer från docenten i psykiatri, Tom Palmstierna vid KI. Han är förlegad, punkt slut. Under lång tid påstods det att antidepressiva SSRI-preparat inte gav något beroende och att det bara var att sluta med dem. Patienters berättelser om alla de problem som dök upp när de försökte sluta avfärdades med att det var deras psykiska sjukdom som kommit tillbaka. Det var alltid patienternas fel; det hade inget med "mirakelpillren" att göra.

Det här ändrades radikalt i och med de berömda BBC-programmen om SSRI-preparatet Seroxat från 2002. Det första programmet med titeln "Antidepressivt medel kan vara beroendeframkallande" http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/panorama/2321545.stm Vad som framkommit från patienter och läkare om skadeverkningarna av det antidepressiva medlet rapporterades senare i den vetenskapliga tidskriften "International Journal of Risk & Safety in Medicine", http://www.socialaudit.org.uk/YELLOW%20CARD%20REVIEW.pdf

En utmärkt videosammanfattning av saken kan ses i det amerikanska TV-programmet ABC Prime Time från 2004

I söndagens SvD-artikel kan vi genom journalisten Mira Hjort och psykiatriker Tom Palmstierna hör ett eko från läkemedelsindustrins gamla propaganda om att antidepressiva inte alls är svåra att sluta med. Det här är vad Hjort/Palmstierna säger i artikeln: "Läkemedel mot depression ... är inte beroendeframkallande." Och låter precis som läkemedelsbolaget GlaxoSmithKlines psykiatrichef Alexander Benbow i BBC-avslöjandena år 2002.

Herregud, säger vi på KMR!

Kunde inte någon ansvarig på SvD-redaktionen gripa in och berätta om att det redan för 10 år sedan(!) avslöjades att det fanns mycket allvarliga beroendeproblem runt antidepressiva medel.

Kunde ingen på redaktionen berätta för Hjort/Palmstierna om att produkttexten för det antidepressiva medlet Seroxat ändrades redan den 25 juni 2003. Då tvingades läkemedelsbolaget medge att det inte var bara 0,2 procent som drabbades av abstinensproblem när de skulle sluta med det antidepressiva medlet – det var 25 procent(!!), alltså 1 av 4, som drabbades av sådana problem. En 125 gångers ökning i risk mot vad som tidigare sagts.

Kan inte SvD nästa gång en medioker journalist kommer dragandes med gamla propagandalögner från läkemedelsindustrin se till att förstärka sin kvalitetskontroll.

Nu blev det, som sagt, bara ett enda stort hån mot alla de patienter som drabbats av allvarliga problem när de försökt sluta med antidepressiva. Det är till och med så illa att dessa patienter enligt Hjort/Palmstierna inte finns.

Som avslutning, slår Hjort/Palmstierna alla rekord i desinformation när man säger att det inte är så farligt med bensodiazepiner, att "det inte är ett dödligt problem". Följer man inte alls med vad bensodiazepiner ställt till med.

Som en start i kunskapsinhämtningen om de dödliga problemen runt bensodiazepiner kan man titta på rapporteringen runt Heath Ledgers dödsfall

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2012 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.