Press: Svenska pressreleaser: 12 April 2012
KMR

JOHNSON & JOHNSON (J&J) FICK BÖTA ÖVER 7 MILJARDER FÖR MARKNADSFÖRING AV RISPERDAL
2012-04-12


Marknadsföring av Risperdal

En domare i Arkansas dömde nyligen J&J, ett av världens största läkemedelsbolag till böter på sju miljarder kronor. Juryn fann att företaget dolt riskerna – i synnerhet diabetes och viktökning – från sin antipsykotika Risperdal. Totalt har J&J fått böta mångmiljardbelopp i dollar.

Juryn ansåg att J&J gjort sig skyldiga till "falska och bedrägliga handlingar" genom att sända ut ett brev till hundratusentals läkare över hela USA och hävda att Risperdal var säkrare än andra antipsykotika.

Med det fann domare Tim Fox närmare 240 000 överträdelser av bedrägerilagen för det statliga sjukförsäkringsprogrammet Medicaid, och utdömde 5000 dollar per överträdelse, vilket hamnade på strax under 1,1 miljard dollar.

Man skall då veta lite om det stora bedrägeriet för att förstå bötesbeloppen. Risperdal var endast godkänt för behandling av schizofreni och bipolärt syndrom, men användes närmast som en huskur mot allt efter J&J:s marknadsföring. Enligt psykiatriker Stefan Kruszewski vid Harvard så ökar antipsykotika risken för kraftig viktökning (upp till 30 kilo är inte ovanligt) och därmed diabetes, blodtrycksökning, kardiovaskulära problem, hjärtattack och stroke. Kruszewski hävdar att läkemedelsbolagen medvetet tonat ner, i flera fall direkt dolt riskerna, samtidigt som de gick ut med en massiv marknadsföring (J&J spenderade 2,2 miljarder dollar på Risperdal år 2006). I slutet inriktade man marknadsföringen mot barn.

Till gigantiska kostnader för delstaterna. De gamla neuroleptika kostade 30 öre per piller medan de nya antipsykotika kostar 35 kronor per piller samtidigt som de inte är ett dugg bättre än de tidigare neuroleptika.

Men kostnaden räknas inte bara i pengar. Man räknar med att tiotusentals människor dött, förmodligen långt fler.

Domen i Arkanzas kom tre månader efter att J&J gick med på att betala 158 miljoner dollar i förlikning vid en liknande stämning i Texas. Åklagaren där anklagade J&J för att "konstruera ett kontroversiellt program som var avsett att öka användningen av Risperdal bland allmänheten över hela landet". Åklagaren hade begärt en miljard dollar i skadestånd men nöjde sig med en förlikning på 158 miljoner dollar.

Förra året blev J&J beordrat att betala 327 miljoner dollar för "bedräglig makrnadsföring av Risperdal" och i Lousiana beordrade en jury J&J att betala 258 miljoner dollar plus senare 73 miljoner dollar till.

Det ser även ut som de federala myndigheterna vill att J&J skall betala mellan 1,3 miljarder och 1,8 miljarder dollar.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2012 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.