Press: Svenska pressreleaser: 9 April 2012
KMR

DEMENSBOENDE UTAN NERDROGNING
2012-04-09


Äldrevård

"Fy farao för sömnmedel, det har väl aldrig hjälpt," sade enhetschefen för Malmgårdens demensboende i Skara. "Dom sitter bara med näsan i grötfatet." Sedan 2006 är det ingen som får sömnmedel längre.

Malmgårdens engagerade personal visar att det går att hantera dementa och äldre utan att droga ner dem.

- Vi ser ingen mening med det, säger Kristina Nilsson Lindström, som är enhetschef. Det blir baksmälleeffekter, dom sitter med näsan i grötfatet.

Istället är de boende uppe och går och blir aktiverade. Man har inga lås utan den som vill får gå ut och ta en promenad. Personalen har stenkoll på vilka som går ut och när.

– Vi lever väl i ett fritt land där man har rätt att vandra dit man vill, säger Kristina. Och vet vi att det är någon som troligtvis går bort sig så har vi ju lite bevakning. Går någon iväg i vredesmod får man följa efter och möta dem efter en stund, säger Annika Björk, undersköterska som nu jobbar dag efter några år på natten.

Om de vaknar upp på natten får de komma upp och prata med personalen.

– Det är knappt man tror det är sant, säger KMRs talesman, Peter Anstrin. Jag har följt åldringsvården sedan 1970 och det har varit konstant nerdrogning av äldre och dementa, med Socialstyrelsen som regelbundet släpper ut ursäkter och nya handlinsgplaner – som aldrig blir verklighet.

Och kan man hantera dementa på detta aktningsvärda sätt kan man naturligtvis hantera äldre på äldreboende utan att droga ner dem. Det är nu upp till personalen att vägra droga ner våra äldre.

För det går tydligen alldeles utmärkt.

Ref. http://www.skl.se/vi_arbetar_med/socialomsorgochstod/aldre/nyhetsarkiv/demensboendet-utan-somnmedel

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2012 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.