Press: Svenska pressreleaser: 27 Januari 2012
KMR

USA-SENATOR SLÅR NER PÅ ÖVERFÖRSKRIVANDE LÄKARE
2012-01-27


Senator Charles Grassley

En inflytelserik senator ansätter tjänstemän i närmare tre dussin delstater i USA och kräver att få reda på vad de gör för att slå ner på läkare som skriver ut stora mängder psykofarmaka. I Sverige är myndigheterna helt passiva.

Det är senator Charles Grassley som i veckan sänt brev till 34 delstater och kräver att få reda på vad de vidtagit för åtgärder för att undersöka läkare som skriver ut antipsykotika, ångestdämpande och smärtstillande till patienter inom det federala och delstatliga sjukförsäkringssystemet Medicaid.

Det är en uppföljning på det brev som Grassley år 2010 skickade till alla delstater där han begärde statistiker på de högst förskrivande läkarna i delstaten.

"Dessa typer av droger har beroendeframkallande egenskaper och potentialen för bedrägeri och missbruk av förskrivare och patienter är extremt hög, skrev Grassley i brevet. "När dessa droger skrivs ut till patienter inom Medicaid så är det det amerikanska folket som får betala priset för överförskrivning, missbruk och bedrägeri."

Över 60 miljoner amerikaner är anslutna till Medicaid och då förstår man de ekonomiska intressen som ligger bakom. Många läkare får betalt av läkemedelsbolagen för att skriva ut, hålla föredrag och lobba för deras mediciner.

De psykofarmaka Grassley specifikt frågar efter ligger i topp på listan över mest utskrivna droger/mediciner i USA och är de som Medicaid betalar mest för. Grassleys brev nämner att en förskrivare av den antipsykotiska droger Abilify skrev ut 13 825 recept under år 2009 – 54 recept om dagen under alla veckodagar. Delstaten Ohio betalade 6,7 miljoner dollar för de recepten. Den största förskrivaren av Seroquel, AstraZenecas antipsykotika, skrev ut 18 890 recept till en kostnad av 5,7 miljoner dollar, alltså närmare 100 miljoner kronor för bara två läkare.

"När en läkare skriver ut mer recept än vad som verkar vara mänskligt möjligt, då är det dags att ställa frågor," skriver Grassley som också är känd för att näpsa läkemedelsbolagen och deras betalda psykiatrikonsulter.

På bara fem år (2006-2010) har de psykiatriska läkemedelsbolagen fått betala över 15 miljarder dollar i skadestånd och böter, mycket tack vare Grassleys agerande.

I Sverige är det ingen som bryr sig om de högutförskrivande läkarna. Ekot rapporterade nyligen om två läkare som skrivit ut stora mängder narkotikaklassade preparat till missbrukare i Halland. Socialstyrelsen har inte gjort någonting på ett år efter anmälan. Och läkarna fortsätter att skriva ut.

När får vi se lika engagerade riksdagsledamöter i Sverige?

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2012 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.