Press: Svenska pressreleaser: 6 Januari 2012
KMR

DANSKA MÖDRAR RASAR MOT TILLVERKARE AV LYCKOPILLER – MÅNGA MISSFALL, DÖDSFALL OCH SKADOR
2012-01-06


gravid kvinna

Det senaste året har många fall av fosterdöd, missfall och födsloskador kopplats till användningen av lyckopiller under graviditeten i Danmark. Det påminner om neurosedynskandalen i det att myndigheter, läkare och läkemedelsbolag öppet nonchalerat varningarna. Danska mödrar har nu gått samman i ett nätverk för att få myndigheterna att stoppa utförskrivning till gravida mödrar.

Gravida kvinnor som går på lyckopiller kan få barn med allvarliga skador, det är nu vetenskapligt bevisat. Läkemedelsverket och läkemedelsbolagen har känt till faran i flera år men underlåtit att varna för den. Det danska läkemedelsverket har tagit emot 86 anmälningar om fosterdöd, missbildning och missfall i samband med intag av SSRI-medel – 18 fall med fosterdöd, ett barn var utan kranium – utan att agera.

Man misstänker också starkt en koppling till autism. En studie som presenterades förra året visar att mammor som använt antidepressiva under tidigt havandeskap föder nästan fyra gånger så många autistiska barn som kontrollgruppen. Vågen av autistiska barn började med användningen av antidepressiva medel. (1)

I Danmark sköts läkarnas medicindatabas promedicin.dk av läkemedelsbolagen och där har inte funnits någon upplysning om födsloskador. Tvärtom, läkarna har uppmanats att skriva ut till gravida kvinnor – trots att de visste om faran. Det var professor Ebba Holme Hanses som efter en undersökning om biverkningar från lyckopiller varnade myndigheterna om faran för födsloskador år 2010. Det tog över ett år innan det danska läkemedelsverket reagerade och informationen fördes in i promedicin.dk.

Det finns över 80 SSRI-preparat på marknaden och ingen av dem hade varning om dessa biverkningar.

Hittills har en enda kvinna fått ersättning från patientförsäkringen. Hon fick 10 800 kronor efter att hon miste sitt barn elva dager efter födseln då hon hade gått på Prozac/Fontex under graviditeten.

Kvinnorna känner att de inte får något stöd av läkarna och myndigheterna och har startat ett nätverk för att stötta varandra.

– Det har varit ett stort motstånd från läkarna och vi känner att där är ju ingen hjälp att hämta, säger en mor vars barn fått försämrad syn och är hypermobil (överrörlighet i leder).

Användningen av lyckopiller till gravida kvinnor har exploderat de senaste åren. I undersökningsperioden ingick 6370 gravida kvinnor som fått lyckopiller. Bara från 2007 till 2010 var ökningen 36 procent.

– Vi vet att det är en generell underrapportering av dödsfall och av allvarliga biverkningar. Därför kan vi räkna med att det kan finnas fler fall, säger Doris Stenver, överläkare på Lægemiddelstyrelsen till Jyllands-Posten.

Det är känt att enbart 1-10 procent av alla biverkningar rapporteras. Man vet alltså inte hur många fall det kan handla om, men man tror att handlar om toppen på ett isberg. Bara mellan juni och september 2011 finns 12 misstänkta fall där användningen av lyckopiller kopplats till dödsfall och missbildningar.

Nu hoppar politikerna på tåget och vill istället för lyckopiller erbjuda samtalsterapi. (2)

Ekstra Bladets journalister som har skrivit flera artiklar om mödrarnas kamp blev nominerade till en Cavling - Danmarks förnämsta journalistpris. (3)

Samlings site för danska artiklar om SSRI-medel och skador:
http://www.lykkepiller.info/artikler.html

1. http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/kommitten_for_manskliga_rattigheter/pressrelease/view/alarmerande-rapport-antidepressiva-kan-orsaka-autism-670523

2. http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/kommitten_for_manskliga_rattigheter/pressrelease/view/nyfoedda-barn-dog-av-moedrarnas-lyckopiller-589557

3. http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article1675418.ece

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2012 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.