Press: Svenska pressreleaser: 22 November 2011
KMR

LÄKARE SOM ÖVERFÖRSKRIVER PSYKDROGER TILL GAMLA KAN HAMNA I FÄNGELSE
2011-11-22


psykdroger till äldre

Göran Hägglunds kollega i England kräver ett slut på den vansinniga nerdrogningen av gamla. Utskrivningen ska ha minskat med två tredjedelar till slutet av månaden. Om inte kan reglerna ändras så att skyldiga läkare hamnar i fängelse. I Sverige är socialminister Göran Hägglunds menlösa budskap "bättre läkemedelsgenomgångar" – alltmedan 10 000-tals gamla fortsätter att få dödliga psykdroger.

Uppskattningsvis 1800 gamla dör varje år och många fler får allvarliga skador av de antipsykotiska medel som läkare skriver ut, säger Englands socialminister Paul Burstow.

Målet har varit att få ner utskrivningen av dessa droger till gamla från 180 000 till 60 000 patienter på ett år – till slutet av denna månad. Nu verkar inte målet uppfyllas och socialministern aviserar lagändringar för att få slut på vanvården.

Läkare ska enligt de nya reglerna vara tvungna att ansöka om tillstånd och få godkännande för att skriva ut dessa droger. Om de bryter mot reglerna hotar ett femårigt fängelsestraff för brottet avsiktlig vanvård ("wilful neglect"). (Daily Telegraph, "Dementia doctors may face jail for using chemical cosh", "Demensläkare kan hamna i fängelse om de använder kemisk batong", http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/8863914/Dementia-doctors-may-face-jail-for-using-chemical-cosh.html )

I Sverige fick förra året 35 000 personer över 75 år antipsykotiska medel. 160 000 gamla över 75 år fick antidepressiva. Bara i lilla Älmhult får sex av tio gamla antidepressiva medel.

Ungefär vartannat år får vi höra "nyheten" om vanvården av gamla, om den extrema mängden psykiatriska droger som skrivs ut. Vi får lika ofta höra det ynkliga budskapet om att "det kan vara bra med läkemedelsgenomgångar". Medan nerdrogningen bara fortsätter. Så har det hållit på sedan början av 1970-talet då Socialstyrelsen upptäckte att gamla "tycktes få mer piller än mat".

När får vi höra Göran Hägglund säga att det nu är dags för fängelsestraff för de läkare som medvetet skickar gamla i en för tidig grav, och som tvingar de äldre, som bidragit till det här samhällets uppbyggnad, att leva sina sista dagar i ett fullständigt nerdrogat tillstånd? Det ÄR ett brott och socialministern bör inte bidra till det.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2012 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.