Press: Svenska pressreleaser: 1 November 2011
KMR

OCH KVINNAN TIGER I FÖRSAMLINGEN…
2011-11-01


livmoderstving

Lundbeck recyklar sin antidepressiva medicin och sjukförklarar kvinnor med PMS. Märk väl ordningen, först medicinen och sedan sjukdomen. Det är det nya inom läkemedelsbranschen. Man har mättat marknaden för en viss medicin och gör en molekylär rockad och vips har man hundratusen nya kunder.

Lundbeck har nyligen lanserat en ny "medicin" mot PMS med slagorden: "Varje månad blir jag hatisk, ilsken, ledsen och apatisk".

– Kvinnor görs till sjuka monster, säger professor och läkare Birgitta Hovelius inom allmänmedicin i Lund till Sydnytt. Hon ser att nedstämda, arga och ledsna kvinnor ses som något onormalt och sjukförklaras – vilket skall medicineras bort.

Den så kallade medicinen, Premalex, är inget annat än en molekylär svängning och recykling av Lundbecks bästsäljare Cipramil, ett vanlig antidepressivt medel alltså – naturligtvis inte effektivare än placebo som alla andra antidepressiva medel men med alla biverkningar som en bonus.

– Om man hittar på en sjukdom och dessutom en medicin, så blir det "lättare" att känna sig som sjuk, säger Birgitta Hovelius.

Lanseringen har stött på stark kritik, inte minst i Danmark, där en grupp specialläkare kallar det "vanvettigt" och "motbjudande" .

– Det är medicinen som är på jakt efter sjukdomen, snarare än omvänt, säger specialläkare Inga Marie Lunde som är kontaktperson för Läkare utan Sponsorer i Danmark.

Lundbeck som blev tagen på sängen av den massiva kritiken försvarar sig med att det bara handlar om upp till hundratusen kvinnor med svår PMS. Men den gränsen töjs snabbt som vi sett med alla andra psykdroger, inte minst ADHD-diagnosen som nu omfattar alla som inte kan koncentrera sig på TV, korsordet eller inte kan städa färdigt lägenheten.

För det handlar ju naturligtvis bara om att kränga droger. Terapi har visat sig hjälpa mycket, enligt Birgitta Hovelius, men det är ingen "quick fix" så det satsas inte på.

Bakgrunden till denna lansering är att europeiska läkemedelsverket, EMA, har godkänt premenstruell dysforiskt syndrom (PMSD) som en sjukdom.

Historiens första psykiska diagnos drabbade (naturligtvis) kvinnan. Det var hysteri (latin för livmoder) som botades med att en "livmoderstving" pressades in i livmodern tills kvinnan höll käften.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.