Press: Svenska pressreleaser: 26 Oktober 2011
KMR

SÅ MANIPULERAS FORSKNINGEN OM VÅR HÄLSA – STATISTISK VOODOO
2011-10-26


voodoo

Forskningsfusket urholkar vetenskapens trovärdighet. Det senaste exemplet är en rapport om den påstådda skadan av vitaminer och mineraler som citerats över hela världen och naturligtvis även i svenska tidningar. Det visar sig dock att data har centrifugerats och manglats till den grad att de vänt ut och in på fakta. I själva verket visade studien att vitaminer inte är farliga.

Med rubriker som vitamintillskott ökar dösligheten rapporterades om en studie i Archives of Internal Medicine (1) för ett par veckor sedan. Förmodligen hade ingen reporter läst studien, troligen inte ens artikeln, möjligen bara rubriken och kanske summeringen.

Det första man bör veta är att det enligt giftcentralerna i USA inte finns ett enda dödsfall från vitaminer och mineraler rapporterade. För det andra, att officiellt så dör 104 000 amerikaner varje år från mediciner. Det är som ett fullastat flygplan störtar varje dag – året om – bara i USA.

Men det är bara den officiella siffran, siffrorna är förmodligen långt större (2). Enbart medicinen Vioxx orsakade över 60 000 hjärtattacker, varav många dog, innan den stoppades. Antipsykotika har orsakat tiotusentals fall av diabetes, varav många har dött.

Den här sista studien om kosttillskott är förmodligen ett försök att rikta uppmärksamheten på något annat än alla dessa dödsfall.

Studien säger att de granskat vitamin och mineraltillskott hos 38 772 äldre kvinnor. Denna "vetenskapliga" studie hade gått till så att forskarna hade meilat kvinnorna tre undersökningar över 18 år och bett dem att komma ihåg vilka tillskott de tog. Bara här borde reportrarna anat ugglor i mossen. Självklart är en sådan "observationsstudie" otillförlitlig. Äldre människor har inget bra minne, blandar ihop vitaminer med mediciner och köper oftast billigaste sorten på Walmart med många skadliga tillsatsmedel, tar för mycket eller för lite, etc., etc.

Om den här studien manipulerats i omvänd ordning, dvs. så att vitaminer visat sig vara var effektiva, vore det ingen medicinsk tidskrift som skulle ha publicerat den, så dåligt utförd var den.

Data manipulerades sedan med statistisk voodoo (3). Forskarna handplockade data ur det "ihågkomna" materialet och vände på dem. Klassisk desinformation.

Läs vidare

(1) Dietary Supplements and Mortality Rate in Older Woman, Archives of Internal Medicine 2011;171 (18): 1625-1633

(2) http://www.kmr.nu/pressrel_2010_04_15-kosttillskott-783000-dodsfall-medicin.htm

(3) http://www.naturalnews.com/033883_vitamins_mortality_risk.html

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2012 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.