Press: Svenska pressreleaser: 22 Oktober 2011
KMR

LÄKARE HÄKTAD SOM MISSTÄNKT FÖR GROVT NARKOTIKABROTT
2011-10-22


Läkare med pillerburk

Polisen har begärt häktning av en läkare och två medarbetare, misstänkta för grovt narkotikabrott. Läkaren hade tidigare mist förskrivningsrätten men fått tillbaka den av Socialstyrelsen.

Det handlar om närmare 70 000 narkotikaklassificerade tabletter, berättar Bert-Ove Boman, utredare på Citypolisen för KMR.

– Det måste hända något med dessa pappersrecept snart. Vi bör kunna gå över till digitaliserade recept, då kan vi undvika detta missbruk, säger Boman med en suck.

Ofta handlar det om gamla pensionerade läkare som fortfarande skriver ut manuella recept. Det går inte ha övervakning på dessa. I detta fall hade det handlat om mest sömnmedel och lugnande.

– Men läkaren hade ju faktiskt mist förskrivningsrätten tidigare på grund av samma sak, men fått tillbaka den av Socialstyrelsen då de tyckte att han skött sig efteråt!

– Ja, det är ett annat problem. Socialstyrelsen verkar vara likgiltig över detta problem.

Socialstyrelsen har återigen satt igång en utredning av samma läkare. Nu riskerar han dock fängelse. Man misstänker att det finns ett par hundra läkare i Sverige som skriver ut till missbrukare. Ytterst få blir av med förskrivningsrätt och nästan inga sin legitimation, trots att de håller tusentals missbrukare med narkotikaklassificerade medel som säljs vidare på svarta marknaden.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2012 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.