Press: Svenska pressreleaser: 14 Oktober 2011
KMR

ADHD-DROGEN CONCERTA FÅR INTE LÄNGRE ANVÄNDAS FÖR VUXNA I SVERIGE
2011-10-14


Concerta

ADHD-drogen Concerta fick inte godkänt för vuxna i Europa. Janssen-Cilags utvalda studier höll inte. Concerta hade sammantaget inga positiva effekter, det framkom klara bevis för att det narkotiska preparatet kunde ORSAKA ångest, agiterade tillstånd och aggression hos vuxna. Concerta får nu INTE skrivas ut till vuxna (enbart till dem som blir 18 år och före den tidpunkten fått preparatet).

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen har tigit, media har inte berättat ett enda ord om saken, men nu kan det avslöjas: ADHD-drogen Concerta får inte längre skrivas ut för vuxna i Sverige eller i övriga Europa.

Det engelska läkemedelsverket MHRA har tillsammans med övriga läkemedelsmyndigheter i Europa beslutat att underkänna Janssen-Cilags ansökan om att få Concerta godkänt för vuxna. De kortsiktiga studierna som läkemedelsbolaget lämnat in som stöd för sin ansökan visade sig vara en katastrof. Sammantaget kunde man inte ens kortsiktigt (mer än fem veckor) visa någon positiv effekt av Concerta på ”ADHD-symptom”. Dessutom visade studierna att Concerta ORSAKADE ångest, agitation och aggression hos vuxna.

Janssen-Cilag har gått med på att dra tillbaka sin ansökan om att få ge Concerta till vuxna. Man har också kommit överens med läkemedelsmyndigheterna om att INTE ge ut varningar om att narkotikan orsakar ångest, agitation och aggression hos vuxna – av det enkla skälet att det inte längre är aktuellt att skriva ut Concerta till vuxna. De enda över 18 år som kan få Concerta är de som fått det som barn, utan alltför kraftiga biverkningar, och som fortsätter få pillren när de blivit 18.

I Sverige har psykiatriker skrivit ut de icke godkända drogerna Concerta och Ritalin till vuxna i massor, med idén att preparaten snart skulle godkännas för vuxna i alla fall. Socialstyrelsens och Läkemedelsverkets psykiatriska konsulter som Björn Kadesjö, Anne-Liis och Lars von Knorring, har tillsammans med vissa tjänstemän på dessa myndigheter, och med stöd av ”psykiatrisamordnaren” Anders Milton, skapat den katastrofala situationen.

Vi har nu en stor grupp på mer än 17 000 vuxna som är beroende av narkotikan för att få, som det heter, ”struktur” i tillvaron, och som aggressivt försvarar sin rätt till narkotikan. Faktum är att Sverige enligt tillgänglig statistik är värst i hela Europa – ingen annanstans får en så stor andel vuxna legalt utskrivna amfetaminpreparat, som Concerta och Ritalin. Över 50 procent av utskrivningen i Sverige gick förra året till vuxna. Läkemedelsbolaget Janssen-Cilag sålde Concerta för 112 miljoner kronor bara på ”vuxenmarknaden” i Sverige 2010.

Nu väntar vi bara på att Läkemedelsverket och Socialstyrelsen ska genomdriva det europeiska beslutet. Vi väntar också på att dessa myndigheter ska ta ansvar för att de vuxna som nu får Concerta och Ritalin får sina doser nertrappade på ett säkert sätt och erbjuds fungerande hjälp. Man kan inte längre driva på utskrivningen till vuxna av de narkotiska preparat som läkemedelsbolaget självt bevisat inte ens kortsiktigt har ”bättre effekt” än placebo och ger många allvarliga skadeverkningar.

Det tidigare hemliga dokument där allt detta beskrivs är det engelska läkemedelsverkets Final Variation Assessment Report for Concerta, från den 26 maj 2011,

Se pdf-filen: http://www.kmr.nu/pdf/fvar.concerta260511.pdf

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.