Press: Svenska pressreleaser: 20 September 2011
KMR

PSYKIATRIKER DÖMDES TILL 35 RESPEKTIVE 50 ÅRS FÄNGELSE FÖR BEDRÄGERI
2011-09-20


Bedrägeri i psykiatrin

En domare dömde nyligen två föreståndare för USA:s största privata mentalvårdskedja till långvariga fängelsestraff. Bägge hade mjölkat försäkringskassan på miljardbelopp under flera år. Lagens långa arm kom dock ikapp dem i våras. Detta var det längsta straffet som dömts ut för försäkringsbedrägerier mot Medicare någonsin. Staten har tröttnat på alla bedrägerier inom psykiatrin.

En federal domare dömde i måndags Marianella Valeria, 40 år, till 35 års fängelse i USA:s största fall med bedrägerier inom den privata psykiatrin. Några dagar tidigare hade hennes 49-årige pojkvän, Lawrence Duran, dömts till 50 år. I praktiken närmast livstidsstraff för bägge. Deras marknadschef, Margarita Acevedo, dömdes till 7,5 år.

Paret ägde det Miami-baserade American Therapeutic Corp., som KMR skrev om förra hösten när det raidades av 160 FBI-agenter.
När FBI agenterna gick in i klinikerna möttes de av en hemsk syn.  ”Vissa av patienterna var inte medvetna om var de var eller vad som pågick runt om dem,” berättade Lanny Breur för Miami Herald, assisterande riksåklagare från Justitiedepartementet som flugit ner till Miami inför razzian. ”Andra patienter var bara intagna för att skapa pengar, mjölkkossor.”
De kunde inte äta själva eller kontrollera sin avföring. De satt och stirrade på väggen eller på den ständigt gående TV:n, kraftigt nerdrogade med psykiatriska preparat.
http://www.miamiherald.com/2010/10/22/1885571/mental-health-clinics-targeted.html

Paret Valeria  och Duran erkände sig skyldiga till en mångfald av konspiration, bedrägerier och pengatvätt efter att de misslyckades med förlikning hos justitiedepartementet, som definitivt var ute för att statuera exempel.

Mentalvårdskedjan hade ansökt om 866 000 krav på ersättning från det federala sjukassan Medicare (statlig sjukkassa för äldre än 64 år) mellan åren 2003 och 2010 på sammanlagt över 200 miljoner dollar.

De levde lyxliv för pengarna och det mesta av pengarna hade använts till lyxartiklar, såsom en Maserati Quattroporte, en BMW M3 coupé, en Audi sport, en Land Rover Range och en Harley Davidson motorcykel, samt en lyxvilla vid stranden och resor till semesterorter.

De kommer definitivt inte att bli de enda psykiatrikerna i fängelserna. Det sitter redan en hel del inne för bedrägerier och andra brott. Fler kommer.

För ett par veckor sedan åtalades 91 läkare och skötare för att ha lurat amerikanska sjukförsäkringskassan, Medicare, på 295 miljoner dollar.
KMR berättade att 400 poliser gjorde en raid i åtta städer i USA. 91 läkare och skötare anhölls i en av de största raiderna någonsin i USA. Bland annat hade 24 av de anklagade betalat ”Bounty hunters”, alltså prisjägare, för att dra in patienter till psykvården.

Psykiatrin är inom den minsta sektorn av sjukvården i USA men faktiskt störst på bedrägerier.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.