Press: Svenska pressreleaser: 17 Augusti 2011
KMR

ALARMERANDE RAPPORT: ANTIDEPRESSIVA KAN ORSAKA AUTISM
2011-08-17


Gråtande flicka

En studie visar att mammor som använt antidepressiva under tidigt havandeskap föder nästan fyra gånger så många autistiska barn som kontrollgruppen. Vågen av autistiska barn började med användningen av antidepressiva medel.

Autism har ökat de två senaste decennierna. En het debatt har uppstått om orsakerna. Vaccinationer har varit en bidragande orsak påstår ett läger – vilket tillbakavisas av den medicinska expertisen. Nu visar det sig att antidepressiva kan vara en mycket stor anledning.

En studie som publicerats i Archives of General Psychiatry (1) visar att mammor som intagit antidepressiva medel ett år innan födseln föder dubbelt så många autistiska barn som kontrollgruppen. Men mammor som tog antidepressiva under den första tremånadersperioden av havandeskapet föder nästan fyra gånger så många autistiska barn.

Det är Kaiser Permanente Medical Care Program i Kalifornien som utfört studien. Man jämförde 298 mammor med autistiska barn med en kontrollgrupp på 1507 barn och mammor. Forskarna studerade även 1600 medicinska rapporter (en meta-studie). Läkarna försöker förtvivlat tona ned studien och uppmanar mammorna att inte sluta med SSRI-medel trots de alarmerande uppgifterna. Hade det gällt ett kosttillskott skulle det omedelbart förbjudas.

Vågen av autistiska barn började när antidepressiva kom på marknaden i mitten på 1980-talet i USA. Idag räknar man med att upp till 9 barn av 1000 i USA föds autistiska mot 1 per 1000 internationellt. Det används förmodligen även tio gånger så mycket antidepressiva medel i USA som övriga världen.

1. http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/content/short/archgenpsychiatry.2011.73

http://edition.cnn.com/2011/HEALTH/07/04/antidepressant.pregnancy.autism.risk/index.html

http://abcnews.go.com/Health/Autism/antidepressant-linked-autism-study/story?id=13989498

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.