Press: Svenska pressreleaser: 16 Juni 2011
KMR

ELI LILLYS PRESSBROSCHYR OM ADHD-DROGEN STRATTERA INDRAGEN
2011-06-15


Läkemedelsverket har dragit in Eli Lillys pressbroschyr om ADHD-drogen Strattera. Den är ”förtäckt reklam” för journalister. Dessa ska ”ses som en del av allmänheten, och material riktat till journalister får alltså inte utgöra marknadsföring i läkemedelslagens mening” berättar tidningen Journalisten.

Det är ett principiellt viktigt beslut då läkemedelsindustrin, i namn av information, öser ut propagandaalster till media, som ofta okritiskt förmedlar mirakelhistorierna.

Nu sätter Läkemedelsverket ner foten och säger, enligt tidningen Svensk Farmaci, att ”pressmaterial får inte vara en genväg till marknadsföring av receptläkemedel till allmänheten”.

I det aktuella pressmaterialet, som Lilly nu tvingats dra in, fanns bara mirakeldata om Strattera, ingen enda biverkning av preparatet fanns beskriven. Däremot beskrevs de skador som konkurrenternas piller gav.

Vad Eli Lilly helt glömde att berätta om för journalisterna var alla dödsfall som skett i samband med Stratterabehandling:

122 dödsfall med Strattera som ”Primary Suspect Drug”, har rapporterats till amerikanska FDA för åren 2004-2010, se
http://www.lamplightersoftware.com/StratteraAll.html

Totalt har 150 dödsfall rapporterats – 64 var barn, 31 av barnen begick självmord.

Förra året fick 5602 barn och 3109 vuxna Strattera i Sverige – Eli Lilly drog in 70 miljoner kronor på försäljningen, en ökning med 21 procent mot året innan.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.