Press: Svenska pressreleaser: 28 Maj 2011
KMR

ASTRAZENECA BETALADE INHYRDA PSYKIATRIKER SOM GAV KEMISK LOBOTOMERING
2011-05-28


Drug firms pay state-hired doctors

Inhyrda psykiatriker i Floridas ungdomsfängelser som systematiskt skriver ut antipsykotika, psykiatrins kraftigaste droger, till vilsna ungdomar, har tagit emot stora summor pengar från läkemedelsbolag, däribland AstraZeneca.

KMR:s systerorganisation i Florida avslöjade förra året att upp till 50 procent av alla fosterbarn i Florida (och övriga USA) blir systematiskt nerdrogade med antipsykotika av psykiatriker med kopplingar till läkemedelsindustrin.

Nu kommer nästa avslöjande. Denna gång är det Palm Beach Post som visar att ungdomar som hamnat på ungdomsfängelser i Florida blir systematiskt nerdrogade med främst antipsykotika.
http://www.palmbeachpost.com/news/dosed-in-juvie-jail-drug-firms-pay-state-1491309.html

Psykiatriker hyrs in av delstaten för att ta hand om ungdomar som mår dåligt och behöver hjälp. Den hjälp de fick var kemisk lobotomering, som bäst kallad kemisk tvångströja. Under två år fick fyra psykiatriker sammanlagt 190 000 dollar från läkemedelsbolag, samtidigt som de jobbade för delstaten (Department of Juvenile Justice, DJJ).

Förskrivningarna ökade kraftigt under den tid de fick betalt. AstraZenecas antipsykotika Seroquel var en favoritdrog, till och med då den ej var godkänd. Seroquel var ej godkänd för barn före 2009.  Men mellan 2006 och 2008 skrevs det ut 217 563 tabletter med Seroquel till barn i ungdomsvård bara i Florida.

Om läkare skriver ut droger mot betalning från läkemedelsbolag är det åtalbart. Istället betalar man läkarna ”arvoden” för föredrag eller seminarium. Av någon anledning tycks de läkare väljas ut som skriver ut mest. Det är uppenbart inte baserat på utbildningsnivå. Antal recept tycks vara avgörande. AstraZenecas representant säger till Palm Beach Post att de inte ser något fel i det.

Möjligen skulle barnen kunna ha invändningar mot detta, men de är så nerdrogade att de inte kan prata. Antipsykotika har den effekten. Det är ett sätt att få tyst på folk. Det slår ut dem fullständigt. Biverkningarna är ruskiga. De används alltså som kemisk tvångströja eller kemisk lobotomering, som de också kallas.
En psykiatriker fick 65 475 dollar i gåvor och arvoden under år 2010, varav 52 000 dollar från AstraZeneca. Palm Beach Post visar att recepten på antipsykotika ökade under tiden han fick som mest betalt. Under sina femton första månader som inhyrd psykiatriker skrev han ut 254 recept på antipsykotika var tredje månad till barn som var inlåsta. När han började få betalt skrev han ut 328 recept på tre månader, en ökning med 35 procent. Sammanlagt skrev han ut 24 771 recept på antipsykotika, främst Seroquel, på två år. Det blir 42 recept om dagen, sju dagar i veckan, 84 veckor i rad.

52 psykiatriker som jobbade för DJJ skrev ut sammanlagt 175 247 recept på 21 månader. De 17 psykiatriker som tog emot pengar svarade för över hälften av dessa recept. De 17 psykiatrikerna fick sammanlagt 253 982 dollar ( 1,6 miljoner kronor) från läkemedelsbolag under två år.

I april 2010 fick AstraZeneca betala 520 miljoner dollar i förlikning med staten för att de betalat psykiatriker som förespråkat deras Seroquel för indikationer som inte var tillåtna. Förmodligen kommer nytt åtal att väckas för dessa betalningar i Florida. Och då har övriga delstater ännu inte tagit del av nyheten och startat egna undersökningar.

Även militären har uppmärksammat AstraZenecas antipsykotika Seroquel i samband med de ökande självmorden bland soldater som återvänder från tjänst i Irak. Ett tag var det fler som dog genom självmord hemma i USA än som dog i tjänst under kriget. Man anser att det beror på den psykiatriska medicineringen med främst antipsykotika.

AstraZeneca gjorde rätt som lade ner all sin forskning på psykiatriska droger och raserade sina forskningsbyggnader med marken, men frågan är om det inte var för sent.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.