Press: Svenska pressreleaser: 7 Maj 2011
KMR

ASTRAZENECA LÄGGER NER SATSNINGEN PÅ PSYKIATRISKA DROGER
2011-05-07


AstraZeneca Usa

AstraZeneca har bestämt sig för att lägga ner all forskning på psykiatriska droger. Men inte nog med det, man avskedar 550 forskare och river även ner forskningsbyggnader i USA. Tidigare har man lagt ner forskningsavdelningen i Lund.

Uppenbarligen fick AstraZeneca nog av psykiatrin. Man har fått betala miljardtals kronor i böter och skadestånd för sin antipsykotika Seroquel på bara några år. 520 miljoner dollar bara i våras, varav 300 miljoner dollar till regeringen och 220 miljoner till enskilda målsägare. (1)

Å andra sidan drog man in 5,3 miljarder dollar globalt förra året på Seroquel, men det kostar nog ändå mer än det smakar. Det förlorade PR-värdet går inte att mäta i pengar, men är gigantiskt. Uppmärksamheten runt de fabricerade lögnerna, diabetesfallen och dödsfallen har varit för stor. När till och med militären i USA pekar ut Seroquel i samband med de extremt höga självmordssiffrorna inom armén förstår AstraZeneca att det är bäst att dra öronen åt sig. (2)

Att varken antipsykotika eller antidepressiva medel fungerar, men skapar en mängd mycket allvarliga biverkningar, varav diabetes är den främsta, är naturligtvis den grundläggande orsaken. Man har vetat om detta länge, men aldrig gått ut med det, istället har man dolt biverkningarna och pillrat med studierna. Allt har uppenbarats i rättegångarna.

Nu river man 42 000 kvadratmeter laboratoriebyggnader vid huvudkontoret i Wilmington, Delaware, USA. Man hyr alltså inte ens ut byggnaderna, man jämnar dem med marken.

AstraZeneca drar inte bara ner arbetsstyrkan med 10 400 personer fram till 2014, i Wilmington förlorar även 550 forskare och vetenskapsmän sina jobb i slutet av 2011. I Lund förra året stängde man ner en 82 000 kvadratmeter stor byggnad med bl.a. forskning för psykiatriska droger – som nu aldrig kommer att se dagens ljus.

Och i september i år kommer patentet för Seroquel att gå ut och sedan är det mer eller mindre slut med de psykiatriska experimenten. Vilket många psykpatienter kan vara glada för. Nu kan AstraZeneca istället ägna sig åt mer konstruktiv forskning på mediciner som gör någon nytta, såsom Losec till exempel.

(1) http://www.kmr.nu/pressrel_2011_03_11-lakemedelsbolagen-toppar-bedragerilistan-15-miljarder-dollar-i-boter.htm

(2) http://www.kmr.nu/pressrel_2011_02_18-psykiatrins-droger-dodar-fler-soldater-an-kriget-i-irak.htm

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.