Press: Svenska pressreleaser: 30 April 2011
KMR

MARKNADSFÖRING AV VANSINNE OCH MYTEN OM DEN KEMISKA OBALANSEN
2011-04-30


Den rådande teorin inom psykiatrin idag är densamma som på medeltiden – att psykisk ångest påverkas av en obalans i kroppsvätskorna. Fast idag kallas det en kemisk obalans i hjärnan. Då botade man det med åderlåtning, idag med starka kemikalier.

Det går inte att förneka att psykologiska och känslomässiga problem, till och med allvarlig psykisk sjukdom kan drabba nästan vem som helst. Men innebär det att vi alla är galna?

I två årtionden har psykiatrin i allians med läkemedelsbolag och media trummat ut budskapet att psykiska störningar orsakas av en kemisk obalans av serotonin eller dopamin. Det finns inga studier som visar att detta stämmer. De flesta seriösa vetenskapsmän avfärdar det som ren marknadsföring. Men denna oheliga allians har lyckats övertyga allmänheten och till och med de medicinska läkarna om att detta är sant, och att hälften av jordens befolkning lider av depression.

Psykiatrikerna säger att det rätta sättet att hantera oönskat beteende är genom att ändra kemin i hjärnan med ett piller.

Men till skillnad från ett vanligt läkemedel som till exempel insulin, har psykofarmaka ingen mätbar sjukdom att sikta in sig på för att korrigera, och kan därför istället störa balansen i de känsliga kemiska processer som kroppen behöver för att fungera smidigt.

Icke desto mindre har psykiatriker och läkemedelsföretag använt dessa droger för att skapa en enorm och lukrativ marknadsnisch. En multimiljardindustri.

Och de har gjort detta genom att diagnostisera fler och fler oönskade beteenden som ”medicinska störningar” som kräver psykiatrisk medicinering.

Men skall dessa verkligen kallas sjukdomar?

Så frågan är:

Hur blev psykofarmaka, utan någon sjukdom att sikta in sig på, inga kända botande egenskaper och med en lång, lång lista med biverkningar, den perfekta behandlingen för varje typ av psykologiska problem?

Och om det nu skulle vara ett medicinskt problem, hur kommer det sig att psykiatrikerna dominerar behandlingen av dessa problem?

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.