Press: Svenska pressreleaser: 20 Februari 2011
KMR

PSYKIATRIKER LURADE SJUKKASSAN PÅ ÖVER 200 MILJONER DOLLAR
2011-02-20


FBI tömmer psykklinik

KMR FLORIDA. 20 psykiatriker, vårdare och administratörer sitter arresterade i Florida misstänkta för att ha lurat amerikanska sjukkassan, Medicare, på över 200 miljoner dollar, 1,4 miljarder kronor. Det är det största sjukförsäkringsbedrägeriet i USA:s historia. Och inte oväntat är det psykiatrin som ligger bakom.

När svenska psykiatriker nu försöker få till stånd privat psykiatrivård i Sverige kan det vara intressant att se vad som kan hända. Psykiatrin befinner sig inom den minsta sektorn av hälsovården i USA – men är störst på bedrägerier. Det har funnits en viss kontroll i Sverige så länge psykiatrin varit statlig, men med den privata psykiatrin kommer bedrägerierna, säkert som ringar på vattnet.

I den senaste och största av en lång rad bedrägerifall i USA så hade psykiatrikerna ändrat på diagnoser och medicinering på tusentals patienter för att få det att se ut som de kvalificerade för gruppterapisessioner vid American Therapeutic's chain of South Florida clinics. Det har kostat skattebetalarna hundratals miljoner dollar, hävdar åklagaren.

KMR berättade i oktober förra året att 160 FBI-agenter raidade American Therapeutic i Miami. Anklagelserna nu är de sista i ett allt mer omfattande mål där åklagarna hävdar att psykiatrikerna utnyttjade sjuka människor för egen profit. Många patienter hade Alzheimer och demens, och skulle inte på något sätt ha nytta av denna gruppterapi – som de debiterades för.

”Att de lurade Medicare var inte en avvikelse i rutinerna, utan som dagens anklagelser visar så var det istället en väsentlig del av deras rutiner,” sade biträdande åklagare General Lanny A. Breuer vid Justice Department nyligen i ett uttalande som media över hela USA plockat upp. ”De maskerade sina bedrägliga affärer som en legitim mentalhälsoverksamhet.”

Psykiatrikerna anklagades inte bara för att förfalska journaler, utan även för att tillåta psykoterapi utan att granska patientjournalerna. De maximerade även antalet onödiga behandlingar för att mjölka ut så mycket pengar som möjligt från Medicaid som är till för handikappade och äldre.

När FBI agenterna raidade klinikerna 10 oktober förra året möttes de av en hemsk syn.  ”Vissa av patienterna var inte medvetna om var de var eller vad som pågick runt om dem,” berättade Lanny Breur för Miami Herald, assisterande riksåklagare från Justice Department. ”Andra patienter var bara intagna för att skapa pengar, mjölkkossor.”
Patienterna kunde inte äta själva eller kontrollera sin avföring. De satt och stirrade på väggen eller på den ständigt gående TV:n, kraftigt nerdrogade med psykiatriska preparat.
De anklagades även för att ha betalt mutor för att få in en aldrig sinande tillgång till patienter genom andra vårdhem och utslussningshem. Ägarna hade instruerat läkare och anställda att ändra på journaler, diagnoser och recept för att få deras fakturor att stämma med miljonbeloppen de fakturerade Medicare varje månad.

De mesta pengarna har använts till lyxartiklar, såsom en Maserati Quattroporte, en lyxvilla vid stranden och resor till semesterorter. Ägarnas bankkonton frös i hopp om att få tillbaka några miljoner av skattebetalarnas pengar. De anställda riskerar mycket långa fängelsestraff.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.