Press: Svenska pressreleaser: 11 Februari 2011
KMR

PSYKIATRIN BAKOM FÖRTIDSPENSIONER AV UNGA. 75% HAR EN PSYKIATRISK DIAGNOS.
2011-02-11


Förtidspensioner av unga

Förtidspensionerna är en politisk katastrof, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson. Högern skyller på vänstern och vänstern på högern. Men det är ingen politisk katastrof, det är en psykiatrisk katastrof som ligger bakom den rekordhöga förtidspensioneringen av unga. 75 procent har nämligen en psykiatrisk diagnos.

Men det handlar inte om psykoser, bipolärt eller schizofreni. Det här är unga människor som har svårt att koncentrera sig på korsordet, lyssna på lärare och föräldrar; som inte kan hålla ordning i hemmet, som är stressade eller deprimerade. Som skulle må mycket bättre att vara ute i arbetslivet. Nu går vissa rätt ut från skolan och får ”aktivitetsersättning”. De får en diagnos som säger att de har fel på hjärnan, att de inte är som andra, och genast hamnar de utanför. Detta är en skapad situation.

De är inte sjuka, i ordets rätta bemärkelse, som det påstås. Det finns nämligen ingen psykisk sjukdom – det är en myt, enligt psykiatriprofessor Thomas Szasz som startade reformvågen inom psykiatrin på 1960-talet. Sjukdomsbegreppet lanserades av psykiatrin, i allians med läkemedelsbolagen, för att få lov att skriva ut psykdroger. Varje minsta udda beteendeyttring sjukdomsförklaras idag. Läkemedelsbolagen i Sverige tjänade 372 miljoner på ADHD-droger förra året. Staten betalar stora delen, nästan allt.

Psykiatrin stämplar personerna med någon av sina oändliga och obskyra bokstavsdiagnoser – utan någon som helst bot. De erkänner det själva. I stället sänks personerna av beroendeframkallande och giftiga psykdroger. Till slut kan de inte fungera. Långtidseffekterna av psykdrogerna är så katastrofala att personerna görs till kroniska psykiatriska patienter. Och nu måste de leva upp till sina diagnoser, beroende av sin förtidspension, legala psykiatriska droger, utslagna från arbetsliv och social gemenskap. Alltmedan psykiatrin skyller sitt misslyckande på patientens ”underliggande kroniska sjukdom” vilket allt kan sammanfattas som kvacksalveri.

Vilka andra instanser i samhället som är tillsatta för att lösa vissa problem kan säga att de inte har någon lösning, skapa kaos i samhället – och dessutom få betalt för det?

Därför får idag 75 procent av 27 000 personer (ca 20 000) under 30 år förtidspension, eller aktivitetsersättning som det numera kallas, via en psykiatrisk diagnos. Det är en ökning med 37 procent sedan 2006. I regeringens utredning SOU 2008:102 sägs det:

    Psykisk funktionsnedsättning är den vanligaste orsaken till att unga beviljas aktivitetsersättning. Cirka 75 procent av dem som beviljas aktivitetsersättning har en psykisk diagnos. I princip består hela ökningen av antalet mottagare av aktivitetsersättning av personer med olika typer av psykiska diagnoser. År 1990 beviljades cirka 930 personer i åldrarna 16–29 år förtidspension på grund av psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning. År 2007 var antalet 5 000.

Neuropsykologen Håkan Ericsson säger: ”Psykiatrin intar tätpositionen när det gäller diagnostiska innovationer, som skapar nya "sjukdomar" och behov av sjukskrivningar.”

Men detta är inte den enda psykiatriska katastrofen. 650 000 svenskar får antidepressiva. Det är medel som enligt flera studier inte är bättre än placebo och som därmed inte borde ha någon plats i sjukvården. Men staten får betala miljardbelopp för detta svindleri. Det är likadant med sömnmedel och lugnande medel som enligt instruktioner enbart skall användas i max några veckor. Men det skrivs ut år efter år. Beroendet kostar samhället 20 miljarder. Åldringsvården är en mjölkkossa åt läkemedelsindustrin. Samma sak med ADHD-droger som bevisligen inte har några långtgående positiva effekter, för att inte nämna ECT.

Det är psykiatrin som är den verkliga katastrofen.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.