Press: Svenska pressreleaser: 3 Januari 2011
KMR

LÄKEMEDELSBOLAG KÖPTE I SMYG RÄTTIGHETERNA TILL ADHD-PROJEKTET I NORRTÄLJE
2011-01-03


Milton Bågenholm

Janssen-Cilag köpte rättigheterna att via ADHD-projektet i Norrtälje lansera sitt amfetaminpreparat Concerta inom den svenska kriminalvården. En flodvåg av amfetamin kommer att välla in i fängelserna om detta projekt går igenom. Betalda psykiatriker kommer att påstå att så gott som alla fångar har ADHD eller någon annan diagnos som kräver droger.

”Vi har köpt filmrättigheterna” råkade Janssen-Cilags Public Affairs Manager avslöja i ett brev; filmen Öppning till frihet ska användas ”vid utbildning”. I klartext, ett läkemedelsbolag skall utbilda svensk kriminalvård i hur man drogar ner fångar med amfetamin. Och det är absolut inga små doser det handlar om.

Syftet med filmen är att visa personal inom kriminalvården och sjukvården hur bra narkotikapreparatet Concerta är som behandling av kriminalitet. Det är med andra ord en propagandafilm för bolagets piller – där man använder sina egna forskares utdelning av narkotika på Norrtäljeanstalten som utgångspunkt.

En kortversion av filmen, ”Öppning till frihet”, visades av Janssen-Cilag under Almedalsveckan i somras – backad på plats av lobbyisten för läkemedelsindustrin, förre psykiatrisamordnaren Anders Milton, delägare i lobbyistföretaget ISAK. I filmen hjälper kriminalvårdens GD Lars Nylén och hälsoekonom Ingvar Nilsson till med läkemedelsbolagets marknadsföring: Samhället kan tjäna miljarder på att med skattemedel dela ut Concerta till fångar, är Nilssons upprepade budskap. Vi har tidigare redovisat vart dessa pengar i själva verket hamnar. Nilsson fick själv en del av kakan för att säga detta.

Med i ”utbildningsfilmen” är också psykiatriker Ylva Ginsberg, som lett utdelningen av Janssens piller till fångarna i Norrtälje. Ginsberg har fått betalt för att leda flera andra av Janssens välutformade prövningar av Concerta och har sekretessavtal med bolaget om att inte avslöja några negativa detaljer. Hon har också varit representant i bolagets ”scientific committee”. De ekonomiska banden kan inte bli tätare. Och som väntat är Ginsberg översvallande om läkemedelsbolagets narkotika.

Men det går förstås inte att köra ut en film sponsrad av ett läkemedelsbolag som ”utbildningsfilm” för kriminal- och sjukvården. Filmen skulle i stället presenteras som gjord av en oberoende filmare (Anders Bohman – Fireturtle Productions) och läkemedelsbolaget skulle inte alls vara inblandat.

När det nu avslöjats att Janssen-Cilag ”köpt filmrättigheterna” har också övriga inblandade fått kalla fötter. KMR:s frågor till Kriminalvårdens presschef om filmen möts av en lång hostattack följt av några halvkvävda ord om att man inte har något med filmen att göra – trots att generaldirektören och andra högre chefer har framträdande roller i den. Man ”vet inget om finansieringen och har inget med den att göra”. (Strax därefter framkommer det att den nu avgångna informationschefen låtit krimininalvården sponsra filmen med 25 000.)

Anders Bohman på filmbolaget Fireturtle Productions, som ska ha gjort filmen, vägrar svara på frågor på telefon. Varje fråga möts av en motfråga, ”Vem är du? Vad vill du? Varför ringer du?”. Och när man tålmodigt svarat på allt detta så säger han att han inte har tid! Och Janssen-Cilags Public Affairs Manager är inte alls tillgänglig.

Och snart är det dags för lansering.

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten


  

Copyright © 2011 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.