Press: Svenska pressreleaser: 18 December 2010
KMR

HÅLLER VI PÅ ATT DROGA NER VÅRA GENIER?
2010-12-18


genier

Ingen Kalle Anka på Julafton, inga telefoner och inga glödlampor; ingen Mozart, ingen Beethovens femma och inga flygplan. T-Forden hade inte sett dagens ljus. Det skulle kunna vara en konsekvens om dagens nerdrogande av avvikande barn hade började tidigare. Men vilka genier drogar vi ner idag och vilka nya upptäckter har vi gått miste om?

Om Albert Einstein hade fötts de senaste 10 åren skulle han motsvara den profil som hör samman med ADHD och troligen få Ritalina. Han sade inte ord förrän han var fyra år och kunde inte läsa förrän han var sju, hans lärare beskrev honom som ”mentalt trög, socialt inkompetent och som upptagen av barnsliga drömmar”. I möte efter möte klagade lärarna inför föräldrarna över att han ”inte kunde koncentrera sig på sin uppgifter”. Han blev till sist relegerad från universitetet i Zürich. Vi kan vara helt övertygade om att man idag skulle ha gjort stora ansträngningar för att få honom att ta droger. Och han skulle verkligen inte vara den ende.

Thomas Edison dagdrömde mycket som skolpojke och han satt sällan stilla i skolbänken. Hans lärare sade att han var för oregerlig och dum för att lära sig något överhuvudtaget. Det är idag svårt att föreställa sig att de syftade på den man vars forskning senare resulterade i hundratals uppfinningar, bl.a. glödlampan och bandspelaren.

Walt Disney hade flera särdrag som skulle ge honom diagnosen ADHD. Hans kreativitet var unik. Likaså Alexander Graham Bell, Leonardo da Vinci, Mozart, Henry Ford, Benjamin Franklin, Abraham Lincoln, bröderna Wright, m.fl. Vad de uppnått talar för sig självt. För att inte tala om Isac Newton och Winston Churchill. Beethovens lärare anklagade honom för att vara klumpig i hanteringen av sin violin och komponerande av musik.

Varenda en av dessa stora själar och tusentals andra hade emellertid diagnostiserats som psykiskt sjuka och ordinerats Ritalina om de gått i dagens skola.

Som tur var för dem och för oss fick de inte droger men vad händer med våra barn idag? Ska vi hämma deras initiativförmåga och kreativitet genom att droga ner dem amfetamin – i samma narkotikaklass som kokain? Skall vi driva upp dem likt växthusodlade tomater, totalt identiska i sin förpackning men utan smak och näring – innehållslösa. Är vi tillbaka till rashygienens fåra där ”inga utskott tillåts på vår raka nordiska stam” som det sades i riksdagen. Har vi fått en mental rashygien? Vore det inte klokare att istället ta reda på vad som verkligen stoppar dessa mycket unga människor från att göra sitt allra bästa i skolan? Låta dem utveckla sin egen individualitet, identitet och skapa nya underverk?

Är psykiatrikerna rädda för kreativa människor?

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten


  

Copyright © 2010 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.