Press: Svenska pressreleaser: 1 December 2010
KMR

KMR-DEMONSTRATION: UT MED DEN PSYKIATRISKA ”GÖKUNGEN” UR MEDICINEN
2010-12-01


demostration Göteborg

 

I 15-gradig kyla demonstrerade KMR mot psykiatrin utanför Läkarstämman på Svenska Mässan i Göteborg idag. ”Jag håller med er. Psykiatrin är en pseudovetenskap,” sade en läkare med 40 års erfarenhet. ”Bra att ni är här, det behövs. Psykiatrin behöver reformeras,” sade en annan. ”Det var ett positivt mottagande överlag, med ett fåtal undantag från psykiatrikerna,” sammanfattade Bo Eriksson, ordförande för KMR, demonstrationen.

Detta var budskapet:
Det finns ingen hållbar vetenskaplig etiologi (orsaksbeskrivning) bakom de psykiatriska diagnoserna, bara en klassificering av beteenden och livsproblem. Den psykiatriska diagnosmanualen DSM som numera används av alla psykiatriker är förmodligen den främsta ovetenskapliga roman som någonsin publicerats. Den har kallats Diagnosis as a Source of Money. Och det är i grunden vad den är.

Teorin om den ”kemiska obalansen i hjärnan” har vederlagts så många gånger att den borde upphört att existera för ett decennium sedan. Förre ordföranden för American Psychiatric Association, Stephen Sharpstein, erkände på bästa sändningstid i amerikansk TV för några år sedan att termen ”förmodligen var påhittad av läkemedelsbolagen” och att ”Det finns inget sätt att mäta en kemisk obalans i hjärnan.” Oavsett färgglada hjärnkartor. På en röntgenplåt ser man att benet är brutet, men inte vad som orsakade det. I psykiatrin finns det en mängd teorier om vad som orsakar den röda eller gröna färgen från en hjärnscanning. Men man är inte deprimerad bara för att hjärnan är röd – den kan lika väl vara röd för att man är deprimerad. Hönan eller ägget. Funktion och struktur.

Psykiatrin har likt en kameleont överlevt genom att anpassa sina diagnoser och behandlingsmetoder till rådande omständigheter. På 1800-talet skulle ont fördrivas med ont, piskor, ormgropar och snurrstolar var på modet. Under första delen av 1900-talet var rashygien på modet och då utrotade man patienterna, även i Sverige. När det blev omodernt skar man av en del av hjärnan på dem eller kopplade in dem till vägguttaget. Numera drogar man ner dem.

Psykiatrin hör inte hemma inom medicinen. Den hör hemma på ett museum. Läkare med integritet bör ta avstånd från psykiatrin så länge den vägrar att reformera sig och uppvisa resultat. Som det är nu så dräneras den övriga vården. Riksrevisionsverket presenterade en analys av statliga bidrag till psykiatrin i våras (RiR 2009:10). Här är några utdrag ur sammanfattningen:
”Analysen har gett nedslående resultat, i synnerhet när det gäller bidragens spårbarhet och effekter … Resultaten väcker frågan om det över huvud taget är motiverat att staten stödjer psykiatrin … De statliga bidragen till psykiatrin har skapat uppmärksamhet, men några mer betydande effekter har inte kunnat spåras.”

Låt inte psykiatrin gömma sig bakom en vit rock. Låt psykiatrin uppvisa egna resultat istället för att förstöra ryktet för hela den medicinska professionen. Som det är nu så sitter allmänläkarna och drogar ner en hel befolkning med farliga och beroendeframkallande psykdroger. En miljon människor går på personlighetsförändrande droger. Det kostar samhället över 20 miljarder kronor om året. Dessutom är de livsfarliga i trafiken, enligt flera nya studier.

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten


  

Copyright © 2010 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.