Press: Svenska pressreleaser: 6 November 2010
KMR

KMR KRÄVER SVAR OM LARS VON KNORRINGS KATASTROFARTADE ECT-FORSKNING
2010-11-06


ect

Lars von Knorring är vetenskapligt råd på Socialstyrelsen. Han har lett ett forskningsprojekt där man gav patienter en mängd elchocker under ett halvårs tid. Resultatet: 43 procent av patienterna fick läggas in på sjukhus igen inom sex månader; 20 procent fick sådana minnesskador att de begärde att få avbryta behandlingen. Man har nu hemligstämplat alla data om dessa och andra skador.

KMR kräver i ett öppet brev att Lars von Knorring ger svar om skadorna. Allmänheten måste få veta de verkliga effekterna av elchocker.

KMR har igår avslöjat att Socialstyrelsens uppföljning av ECT även i nuet är en katastrof. Bara drygt 10 % av det faktiska antalet elchocker rapporteras till myndigheten. Och det värsta är att det finns ingenstans att rapportera biverkningar. Myndigheten har ingen som helst nationell uppföljning av effekter och skador från ECT. Man vet inget – man bara TROR och SPEKULERAR. Det verkar som det pågår en medveten mörkläggning.

Socialstyrelsens vetenskapliga råd för vuxenpsykiatri, professor Lars von Knorring, har lett ett forskningsprojekt, som haft syftet att bevisa att deprimerade patienter bör få en intensiv serie elchocker och sedan fortsatta täta elchocker under ett halvårs tid.

I den publicerade rapporten (”Rehospitalization rate after continued electroconvulsive therapy”, maj 2010) framgår att 43 % av patienterna fick läggas in på sjukhus igen inom ett halvår efter den långa elchocksserien – som gick under det förskönade namnet ”återfallsförebyggande”. Patienterna hade sjunkit ner i ett djupt deprimerat tillstånd. Nästan 20 procent av patienterna fick sådana minnesskador att de begärde att få avbryta behandlingen. I rapporten kan man läsa: ”En ung kvinna upplevde subjektivt bestående minnesskador under två år efter avslutad ECT.” Men rapporteringen är medvetet vårdslös – vi får helt enkelt inte veta detaljer om det dåliga resultatet.

En begäran om att utfå information (av det slag som tillhandahålls av Läkemedelsverkets biverkningsregister) om de faktiska skadorna, har lett till att forskarna hemligstämplat all biverkningsinformation. Inga mer data lämnas ut om de skador som patienterna fick.

KMR kräver nu i öppet brev att Lars von Knorring ger tydliga svar om sin ECT-forskning.

Läs brevet i detta PDF-dokument.

 


Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten


  

Copyright © 2010 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.