Press: Svenska pressreleaser: 3 November 2010
KMR

EUROPADOMSTOLEN INSTÄMDE I CHRISTOPHER GILLBERGS DOM. GIGANTISKT FORSKARFUSK INOM PSYKIATRIN.
2010-11-03


dampsopor

Professor Gillberg introducerade amfetaminbehandling av barn i Sverige. KMR var de första som kritiserade hans drogexperiment 1988, och har gjort så i över 20 år. Vi misstänkte att forskningen inte var korrekt. Gillberg skyllde också på KMR när han dömdes för domstolstrots år 2005. Han vägrade lämna över materialet till två forskare som ville granska det. Istället lät han förstöra det.

Tvisten som pågick i flera år var den värsta i svensk forskningshistoria. Eva Kärfve och barnläkaren Leif Elinder ansåg, likt KMR, att något var fel med forskningsresultaten, den var alltför perfekt, och begärde att få ut forskningen från Göteborgs universitet. Gillberg vägrade trots domstolbeslut. Materialet gick i paperstuggen. Han fälldes för domstolstrots och fick betala närmare 40 000 kronor i böter. Gillberg överklagade domen till Europadomstolen. Som alltså ansåg att svenska staten inte gjort något fel.

Om en företagare berättar att bokföringen brann upp dagen efter att skatteverket begärt revision, så är det väl knappast någon som tror annat än att det är skattefusk. Varför skulle det vara annorlunda här? Europadomstolen bekräftar bara det alla redan trodde. Förutom medlemmarna inom den neuropsykiatriska sekten som jobbat febrilt sedan domen för att försöka hänga på den nakne Kejsaren hans kläder igen.

Vetenskapsrådet förklarade nyligen att de skall stänga av fuskande läkare från anslag. Nordiska rådet ställde sig nyligen bakom ett förslag som innebär att fuskläkare registreras. Man sätter alltså åt fuskande forskare och läkare hårdare. Fusk har blivit vardagsmat inom den medicinska vetenskapen och den har börjat förlora förtroendet.

Det psykiatriska området är värst när det gäller forskningsfusk. Det är ett gungfly av teorier och som likt en kameleont ändrar åsikter och behandlingsmetoder efter omgivningens kritik. Där finns ingen vetenskap och det är väldigt lätt att drömma upp ”fakta”.

Samtidigt som Gillberg & Co förstörde sitt forskningsmaterial i Sverige kom det en rapport om en norsk psykiatriker som hade ”friserat” uppgifter i en studie om amfetamin till vuxna. I presentationen hade 95 procent ”förbättrad livskvalitet”, men i ett hemligt brev till en kollega i Sverige (som KMR tagit del av) berättade han en helt annan historia. Då fungerade ingenting, Ritalina var värdelöst och 70 procent hade fallit av studien. Han berättar även om hot och polisanmälan mot läkare. När det blev känt resulterade det i braskande rubriker med hänvisning till Gillbergsaffärer i Sverige. Gillberg hade varit verksam tillsammans med den fuskande psykiatrikern!

I USA går man stenhårt åt psykiatrin. Senator Grassley i amerikanska Kongressen har avslöjat att ett tiotal av världens absolut mest kända psykiatriker har fått mångmiljonbelopp av läkemedelsbolag för att förespråka deras droger. Dock utan att redovisa detta. De har haft total inverkan på hela den internationella psykiatrin och citerats flitigt i Sverige.

De har publicerat studier som aldrig utförts, använt försökspersoner som aldrig funnits eller agerat spökskrivare åt läkemedelsbolag i kända läkarjournaler över hela världen. Deras forskarfusk är av så gigantiska proportioner att svindeln närmast är oöverskådlig. Därför har det kunnat fortgå. Ingen har kunnat tro på bedrägeriet.

Dessa betalda psykiatriker har haft ett enormt inflytande på psykiatrin och läkemedelsverk över hela världen och direkt bidragit till den explosionsartade ökningen av tunga psykiatriska droger – som nu ”plötsligt” inte alls visar sig fungera, förutom med en mängd allvarliga biverkningar. Placebo ger bättre resultat.

De psykiatriska drogerna dödar över 40 000 människor om året, uppskattningsvis över 60 000 självmord sker efter intag, 20 miljoner barn går nu på tunga droger och miljontals människor har skadas. Enorma skadestånd har betalats ut, cirka 6 miljarder dollar bara de senaste åtta åren.

Att psykiatrin överhuvudtaget finns kvar beror på att den är statligt förankrad. Läkemedelsbolagen är det inte och Pfizer, Eli Lilly och AstraZeneca, de tre största, har meddelat att de skall sluta med den psykiatriska forskningen.

En av de numera bortglömda anledningarna till att så många barn får droger idag är en forskare och psykolog vid namn Stephen Breuning. Han var den förste forskare som dömts till fängelse i USA för förfalskad forskning. Han var ansvarig för över en tredjedel av alla vetenskapliga rapporter som skrivits om psykofarmakabehandling av efterblivna och överaktiva barn före år 1987. Det visade sig att han hade publicerat undersökningar som aldrig utförts och annat fuffens. Så gott som allt var uppdiktat. Han blev 1987 dömd till fängelse och fick 10 000 dollar i böter. Universitetet han arbetade på fick betala 200 000 dollar i skadestånd. Tyvärr hann hans forskning starkt bidra till den lavinartade ökningen av amfetaminförskrivning i USA innan fusket uppenbarades.

Ett år efter att Breuning dömdes annonserade Gillberg att han startat amfetaminbehandling i Sverige och hänvisade till forskningen i USA i svensk radio (Utbildningsradion, våren 1988) som ”helt säker”. Han sade också: ”Ritalina är det minst farliga av alla barnpsykofarmaka”.

Idag vet vi annorlunda. Det är inga små doser, det är kraftiga biverkningar och stor missbrukspotential. Vilket de också ljuger om.

 


Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten


  

Copyright © 2010 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.