Press: Svenska pressreleaser: 22 Oktober 2010
KMR

FOLK SOM TAR PSYKMEDICINER FARLIGARE ÄN RATTFULLA
2010-10-22


Förare

Folk som tar sömnpiller, lugnande eller ångestdämpande mediciner är farligare på vägen än rattfulla, har forskare kommit fram till. I och med att omkring en miljon svenskar använder psykmediciner är det nog en fråga som bör tas upp till ordentlig debatt även här. Skall de överhuvudtaget få köra bil efter dessa nya rön?

Studien som nyligen presenterats i samband med Australian Sleep Conference fann att människor som tog bensodiazepiner, såsom Valium, Xanax och Sobril och ångestdämpande (SSRI-medel används ofta) var mer benägna att köra av vägen eller köra in i andra bilar än rattonyktra personer.

Och här kan man verkligen prata om en rejäl bakfylla.
– De som tog mer än en reguljär dos var fortfarande påverkade följande eftermiddag, sade Mark Howard, från Institute for Breathing and Sleep vid Austin Health i Melbourne.

Man jämförde förare som tagit psykmediciner mot de som druckit alkohol och de som bara fått fyra timmars sömn. Forskningsteamet kom fram till att de som tagit psykmediciner var värst. De reagerade mycket saktare med att bromsa, hade svårighet att stanna kvar i filen, kunde inte hålla fartgränserna och körde ofta in i andra bilar. De satt också längst tid med stängda ögon(!)
– Problemet är att många av dessa människor har fler än ett problem, sade dr Howard. Om man har någon som inte sover bra, kan de också dricka alkohol och ta sömntabletter.

– Här har vi troligen förklaringen till en stor del av alla bilolyckor, säger KMRs talesman Peter Anstrin. Folk som kör av vägen, kör in i andra bilar eller inte hinner bromsa i tid. De bör testas för psykmediciner och Trafikverket måste omedelbart ta del av den nya forskningen och varnas om faran med dessa preparat. Som det är nu har man till och med tagit bort varningstriangeln på medicinburkarna som varnar för att köra bil i samband med intag.

KMR anser också att de bör se över de amfetaminliknande ADHD-medicinerna. Är man ”illegal” amfetaminist och kör bil åker man på straff, är man ”legal” så går det tydligen bra. Men det är ju säkerheten det handlar om i första hand, inte om det kallas ”medicin” eller ej. Vi har nu omkring 14 000 vuxna ”legala” amfetaminister varav många säkerligen kör bil påverkade samt 17 000 barn och ungdomar på amfetamin på väg mot körkort.

Och låt oss en gång för alla avfärda påståenden om att det handlar om en ”liten dos”. Vissa vuxna får flera hundra milligram per dag av rent, ej utblandat läkemedelstillverkat amfetamin. Den dosen räcker för att sänka vilken människa som helst som tar det för första gången. Den personen skulle överhuvudtaget inte kunna köra en bil.

Ref: http://www.smh.com.au/lifestyle/wellbeing/valium-users-worse-drivers-than-drunks-20101019-16sl7.html


Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten


  

Copyright © 2010 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.