Press: Svenska pressreleaser: 30 Augusti 2010
KMR

ASTRA BÖR SKILJA SIG FRÅN ZENECA. NYA SKADESTÅNDSKRAV OCH MUTMISSTANKAR FRÅN JUSTITIEDEPARTEMENTET.
2010-08-30


Astra

Som vi tidigare berättat om så kan AstraZenecas antipsykotiska drog Serequel mer än tredubbla risken för diabetes. 17 500 personer i USA har därför erkänts ekonomisk ersättning för biverkningar. Sammanlagt betalar AstraZeneca 1,3 miljarder kronor. Men nu står fler instanser på tur. Och det är inga lättviktare.

Militären är förbannad. Fler soldater dör från självmord än från kriget, och så gott som alla har använt psykiatriska droger. Seroquel är en av dem. Den främsta faktiskt. Tusentals soldater har fått antipsykotiska droger både i Irak och efter hemvändandet. Seroquel har varit en av de flitigast utskrivna och ligger därför på femte plats av USAs mest sålda mediciner. Ökningen bland veteranerna har varit 770 procent sedan 2001. Veteran Affairs (VA) spenderade 125,4 miljoner dollar, närmare en miljard kronor, förra året på Seroquel till veteraner.

Men priset är inte högt enbart i pengar. Ett flertal soldater som överlevt kriget i Irak har dött knall och fall efter intag av Seroquel. Många har dött i sömnen. De flesta av dödsfallen är dock självmord, men så gott som alltid efter intag av psykiatriska droger. När fler soldater nu dör från självmord än från kriget är något fel resonerar man. Man har uppmärksammat att så gott som alla som begått självmord fått psykiatriska droger innan och har gått från misstankar om att de inte fungerar till att de orsakar självmorden. Nu riktar man in kanonerna på läkemedelsbolagen, varav AstraZeneca ligger i skottlinjen.

Mutmisstankar
Amerikanska justitiedepartementet har nyligen satt igång en underökning om mutor inom läkemedelsbranschen. AstraZeneca är ett av de bolag som skall undersökas. Det finns grund för detta. ”Mörkning” av biverkningar är ett känt skelett i garderoben. Det finns säkert fler som rasslar.

Det var inte så länge sedan som AstraZeneca fick betala 520 miljoner dollar, 3,8 miljarder kronor, i böter för att man marknadsfört Seroquel på falska grunder. En tidigare chef på AstraZeneca, John Blenkinsopp, berättar för BBC hur han blev utsatt för extrem påtryckning från marknadsföringsteamet på AstraZeneca att undanhålla fakta om att Seroquel orsakar kraftig viktökning med påföljande diabetes. Marknadsföringsteamet ville att Blenkinsopp skulle ta bort påståenden om att Seroquel orsakade betydande viktökning. Fakta som hade framkommit under de första kliniska försöken ”annars gjorde [de] klart för mig att det skulle innebära karriärbegränsningar för mig,” berättade Blenkinsopp på radio.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8478924.stm

Den här gången inriktar sig justitiedepartementet på mutor som kan ha påverkat forskningsresultaten. ”Det finns lögner, förbannade lögner … och resultat från kliniska studier”. Så börjar Financial Times en artikel om Seroquels kliniska studier (23/8-10). Interna dokument som tagits fram visar en aktiv mörkläggningskampanj av studier som visar att Seroquel inte på något sätt är bättre än de gamla neuroleptika, såsom Haldol. Tvärtom en av studierna visade att det var sämre. Ett av argumenten för de nya antipsykotiska medlen var att de skulle vara långt effektivare än de gamla, och utan biverkningarna. Inget stämde. Det var den första lögnen. Därmed fanns det ingen giltig anledning till att skriva ut de nya, långt dyrare preparaten. Men det gjordes ändå, och det är detta justitiedepartementet nu tittar in i. Hur kunde psykiatrikerna lovorda dessa preparat när de faktiskt inte fungerade? Och hur mycket pengar fick man för dessa uttalanden, är frågan som kliar.

Det är mycket som kravlar fram under den sten man nu lyfter på. I ett av dokumenten kan man läsa följande från AstraZenecas marknadschef:
” Jag är inte 100 procent bekväm med att dessa data offentliggörs för närvarande,” skriver han. ”Hur som helst, jag förstår att vi inte har mycket val … Lisa har gjort ett storartat rök-och-spegel-jobb [trolleriknep för att lura publiken]!”

Ett av marknadsföringsargument för Seroquel var att det resulterade i viktminskning(!). Något som kanske hundratusentals människor med viktuppgångar på 20-30 kilo (inte ovanligt) har synpunkter på. Interna, hemligstämplade dokument, visar dock att man kände till viktuppgången sedan länge, men valde att att hemlighålla detta. Istället har man enligt en chef gjort ”cherry-picking of data … so far we have buried Trial 15, 31, 56 … we must find a way to diminish the negative findings.”

Det är bland annat detta som framkommit i domstolen under stämningsansökningarna från över 26 000 människor, varav 17 500 nu får dela på 1,3 miljarder kronor.

Det som justitiedepartementet nu är mest intresserat av är hur många psykiatriker som fått betalt. En av AstraZenecas mest omhuldade är psykiatriker Michael Reinstein från Chicago som varit en stark förespråkare för Seroquel, och som beskrevs med orden: ”possibly our most important single customer.” Det speglar sig i det faktum att AstraZeneca betalat Reinstein över 500 000 dollar för att få presentera hans forskningsresultat vid kongresser och skickat ut dem till läkare. Alla resultat lysande! Naturligtvis finns det fler psykiatriker på ”avlöningslistan”.

Vi gratulerar AstraZeneca till beslutet att skilja sig från psykiatrin och lägga ner den psykiatriska forskningsavdelningen i Lund. Nu rekommenderar vi Astra att skilja sig från sin part Zeneca då vi tror att det är främst den delen av äktenskapet som vildast drivit fram den psykiatriska forskningen, mörkningen och de nu misstänkta mutorna.

 


Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten


  

Copyright © 2010 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.