Press: Svenska pressreleaser: 6 Juli 2010
KMR

STORBRITANNIEN FÖRKLARAR KRIG MOT PSYKDROGERNA
2010-07-06


slurpÅrtionden av utförskrivande av lugnande medel oroar nu regeringen i Storbritannien som kräver åtgärder. Läkarna har skapat en armé av legala missbrukare. Över 1,5 miljoner britter beräknas vara beroende bensodiazepiner, eller så kallade lugnande medel. Sverige är inte bättre. Apoteken lämnar ut 750 000 narkotikaklassificerade doser varje dag, 250 000 personer är beroende.

Ministrarna i brittiska regeringen kräver nu att åtgärder sätts in mot den legala nerdrogningen, skriver tidningen Independent. Den förra regeringen beordrade en utredning av beroendeframkallande droger som skrivs ut av läkarna, som nu presenterats. Läkarna har slentrianmässigt skrivit ut så kallade lugnande medel, typ Valium, i flera årtionden.

Det är kanske inte i första hand omsorgen av människan som föranlett detta drastiska steg från regeringens sida. Utförskrivningen har blivit ett hot mot nationalbudgeten.

Regeringen räknar med att det skrevs ut 11,5 miljoner recept år 2008, ej inräknat recept som skrivs ut på sjukhusen. Den totala kostnaden för detta beroende beräknas till över 8 miljarder pund per år (ca 80 miljarder kronor).

Man beräknar även att det finns 200 000 illegala missbrukare av bensodiazepiner. Det finns en stark efterfrågan på dessa narkotikaklassificerade psykiatriska droger.

Regeringens kommande åtgärder förväntas åstadkomma en stor nedgång i tillgängligheten av dessa medel. Vilket naturligtvis kommer att orsaka ett ramaskri bland de beroende. Därför kommer man samtidigt att satsa på alternativ behandling, först och främst terapi, vilket är långt mer effektiv.

Men avgiftningen av de 1,5 miljoner britterna kommer att bli tuff. Det tar 10 dagar att bli beroende, och närmare två år att komma av dem, säger experterna.

Problemet är naturligtvis likadant över hela västvärlden. Även i Sverige. Varje dag(!) lämnar Apoteken, bara i Sverige, ut omkring 750 000 doser beroendeframkallande, narkotikaklassificerade preparat. Det orsakar, förutom de enorma kostnaderna, stora problem för individen.

Enligt en rapport som överlämnats till Folkhälsoinstitutet av dr i folkhälsovetenskap Ulf Johansson och med dr Birgitta Johansson i Uppsala tror man att närmare 250 000 människor är direkt beroende av psykiatrins droger. Missbruket kan vara svårare att bryta än för heroin. Men det finns inga som kan ta hand om alla dessa människor.

500 människor om året söker sig till Tub, ett behandlingsprogram för de som fastnat i de psykiatriska drogerna. Samhällskostnaderna för detta ”missbruk” är 150 miljoner kronor om året enligt en regeringsundersökning som överlämnades till Ylva Johansson i juni 2005.

Men även om det är läkarna som är främsta orsaken, så har regering och riksdag det övergripande ansvaret. När får vi se lite effektiva åtgärder från den svenska regeringen?

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/ministers-declare-war-on-britains-tranquilliser-crisis-2017933.html

 


Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten


  

Copyright © 2010 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.