Press: Svenska pressreleaser: 27 Juni 2010
KMR

ANTIDEPRESSIVA MEDEL. GLAXOSMITHKLINE I HEMLIG FÖRLIKNING MED 200 FAMILJER MED MISSBILDADE BARN.
2010-06-27


paxilSom KMR tidigare berättat så fördubblas riskerna för kvinnor som tar antidepressiva medel att deras barn föds med hjärtfel. Riskerna flerdubblades om mödrarna tog mer än ett enda antidepressivt medel. 600 familjer har stämt GlaxoSmithKline.

Läkemedelsjätten GlaxoSmithKline (GSK) har nu gått med på hemlig förlikning med 200 familjer som hävdar att GSKs antidepressiva medicin Paxil/Seroxat orsakat missbildningar på deras barn.

I en studie som presenterades i British Medical Journal (BMJ) så riskerar barnen att födas med hjärtfel. I det första fallet som gick ända vägen till domstolsbeslut hade barnet fötts med tre olika hjärtfel, bland annat ett hål mellan två hjärtkammare. Juryn tilldelade familjen 2,5 miljoner dollar i skadestånd.

Men missbildningar är inte det enda gravida kvinnor kan råka ut för. Nu kommer rapporter från hela världen att antidepressiva även framkallar kraftigt ökad risk för missfall. Samtidigt kommer en rapport som visar att antidepressiva medel även framkallar för tidig födsel.

Detta verkar sammantaget värre än neurosedynskandalen på 1950-talet. Något som media inte verkar intresserade av att rapportera. Något de dock borde vara. I den första fällande domen kom det nämligen upp bevis för att GSK undanhållit studier som visade riskerna med Paxil/Seroxat.

”Vi kommer att se interna GlaxoKlineSmith-dokument som FDA inte har sett, som Förenta Staternas Kongress inte sett, och som ingen jury någonsin tittat på,” sade advokaten, Sean Tracey, till juryn under öppningsanförandet. ”De har varit hemligstämplade i tre år.”

Därefter vittnade den erkänt kunnige neurofarmakologen dr David Haley. Paxil/Seroxat ägdes ursprungligen av det danska läkemedelsföretaget Ferrosan, berättade Haley. De hade utfört djurexperiment med medlet i början av 1980-talet. Alla djur som inte fick Paxil/Seroxat födde levande ungar. För de som fick Paxil/Seroxat dog 47 ungar av 415.

Healy vittnade inför juryn: ”Det är helt klart att det var medicinen som orsakade dödsfallen.” Han syftade då inte på råttungarna.

I den första rättegången fick man även höra att studierna såg ut att vara ”designade”, alltså manipulerade för att få fram ett visst slutresultat. Än värre blev det när juryn fick höra att rådata från Ferrosans studier senare hade blivit förstörda när de kom i GSK:s ägo.

Det finns nu en mängd anledningar att varna kvinnor för dessa medel. För nyligen rapporterade även forskare på Albert Einstein College of Medicine att antidepressiva medel ökade signifikant risken för stroke och dödsfall hos kvinnor efter menopausen.

GSK har tidigare betalt ut över en miljard dollar i skadestånd till andra Paxil/Seroxat-relaterade fall. De har även gått med på förlikning i 100 fall med missbildade barn. GSK säljer Paxil/Seroxat för närmare tre miljarder dollar per år.

Ref: http://www.consumeraffairs.com/news04/2010/06/paxil_settlement.html

 


Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten


  

Copyright © 2010 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.