Press: Svenska pressreleaser: 23 April 2010
KMR

STOCKHOLM RAPPORTERAR 9850 ELCHOCKER 2009 - BARA 35 % FEL
2010-04-23


KMR har avslöjat att det gavs 12 522 elchocker i Stockholm under 2008, men att Socialstyrelsen visste 0 . Nu svarar landstingsrådet i Stockholms län Birgitta Rydberg och undrar ”om Socialstyrelsen inte klarar att öppna filerna”. Hon säger att det gavs 9850 elchocker i Stockholm 2009 – men lyckas missa runt 35 %. Den rätta siffran lär vara över 13 000.

Socialstyrelsen har misslyckats totalt med att få kunskap om psykiatrins bruk av elchocker i Sverige. I den av myndigheten nyligen publicerade skriften ”ECT-behandling en pilotstudie” framgår att man inte alls vet hur många elchocker som ges i landet. Och naturligtvis vet man än mindre om resultaten och konsekvenserna av chockbehandlingen.

Stockholms län har, som KMR berättat, inte rapporterat en enda ECT-behandling till Socialstyrelsen för 2008. Och Socialstyrelsen har inte gjort något effektivt för att få landstinget att komma in med uppgifter.

Nu går landstingsrådet i Stockholm Birgitta Rydberg ut på sin blogg och säger ”Visst rapporterar Stockholmslandstinget ECT-behandlingar”. Hon säger: ”Från Stockholms läns landsting sker dock inrapportering – jag vet inte om Socialstyrelsen inte klarar att öppna filerna de får från vår landstingsdrivna psykiatri, men jag har nu liksom tidigare inte haft några besvär med att få fram siffrorna.” Dessvärre har Rydberg fel, landstinget i Stockholm hade inte alls samlat in uppgifterna om elchocker för 2008, och har inte rapporterat dem till Socialstyrelsen. Rydberg lovar på sin blogg att återkomma ”så fort som möjligt med uppgifter” för 2008 (de uppgifter som KMR redan fått fram och publicerat) och från tidigare år.

Hon presenterar samtidigt färska uppgifter över det antal elchocker som gavs i Stockholm 2009. Hon säger att det gavs 9850 elchocker till 850 patienter. Det är ett vällovligt steg att ta fram och presentera dessa siffror. Men tyvärr har Rydberg glömt bort att rapportera antalet elchocker från Danderyd, som 2008 gav flest elchocker av alla kliniker: 358 patienter, 3335 ”behandlingar”. Om vi antar att Danderyd inte minskat på sina elchocker under 2009, så är den rätta siffran att mer än 1200 patienter fick över 13 000 elchocker i Stockholms län under 2009. Vi ser fram mot att Rydberg presenterar de rätta siffrorna.

När det gäller skador från ECT-behandling säger landstingsrådet Rydberg att ”självklart måste patienterna få fullgod information”. Men riktigt så självklart är det tydligen inte.

Om man får elchocker vid kliniken på Huddinge sjukhus får man veta att ”det är vanligt att minnet påverkas” och att man kan få permanenta skador på minnet, att det finns ”patienter där minnesstörningen inte går bort på 6 månader. Det som då vanligen beskrivs är att vissa minnen, främst från det förflutna och allra mest sådant som skedde i anslutning till ECT, inte återkommer.” Man berättar i ett anmälningsärende till Socialstyrelsen att man haft ”flera mycket beklagliga fall” med ”omfattande minnesproblem efter ECT”. Men på ECT-enheten vid S:t Görans sjukhus i Stockholm får patienterna följande glättiga och grovt bedrägliga information: ”En del personer kan få biverkningar som tillfälliga minnestörningar och huvudvärk, men biverkningarna är som regel få och lätta.”

KMR ser fram mot att Birgitta Rydberg ser till att alla patienter får fullgod information om de allvarliga minnesskador och andra skador som elchockerna ger.

 


Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten


  

Copyright © 2010 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.