Press: Svenska pressreleaser: 26 mars 2010
KMR

60 000 UNGDOMAR KNAPRAR ANTIDEPRESSIVA DROGER
2010-03-26


bubbla

 

Åldern sjunker bland dem som får antidepressiva. Minst tio tusen flickor mellan 10 och 19 år knaprade antidepressiva medel förra året.
– Det kan få förödande effekter, säger forskaren och psykologen Birgitta Jonasson.

Birgitta Jonasson tillsammans med sin man folkhälsovetaren Ulf Jonasson presenterade unika siffror under en konferens om kvinnohälsan i Malmö den 22 mars, rapporterar Sydsvenskan.

De visar i statistiker som är noggrannare än Socialstyrelsen hur kvinnor knaprar antidepressiva och smärtstillande i högre grad än män i samma ålder.

5,5 procent av alla svenska kvinnor mellan 20 och 29 år tog antidepressiva förra året.

Närmare åttatusen flickor mellan 10 och 19 använde smärtstillande. Medel som har så gott som ingen effekt. Träning hade varit mycket effektivare, menar Birgitta Jonasson som vill ha diskussion om kvinnors problem verkligen skall lösas med piller.

Hon menar vidare att flickorna kan få svåra men av pillren, leva i en bubbla, hamna i långvarigt beroende, och inte få orgasm.

Hon uppmanar skolhälsovården att vara mer uppmärksam.

 


Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten


  

Copyright © 2010 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.