Press: Svenska pressreleaser: 23 mars 2010
KMR

ASTRAZENECA I BLÅSVÄDER – 26 000 BAKOM MASSTÄMNING
2010-03-23


Astrazeneca Schizo-man


AstraZeneca vann första ronden i den gigantiska skadeståndsprocess som drog igång förra veckan i USA. Den första som prövades var vietnamveteranen Baker mot AstraZeneca som hade fått diabetes av den antipsykotiska drogen Seroquel. Juryn (7-1) ansåg att läkaren fått tillräckliga varningar fån bolaget. Men 26 000 står i kö. Chanserna är närmast obefintliga att AstraZeneca skulle vinna alla.

Anklagelserna gäller att AstraZeneca antipsykotiska drog Seroquel kan mer än tredubbla risken för diabetes. Och då främst att inte tillräckliga varningar utfärdats. Det är ganska märkligt att AstraZeneca inte fälldes i det första målet.

Hur kunde ett företag vinna som förespråkade att deras antipsykotiska drog var bättre än generiska preparat när den absolut inte var det; som förespråkade att den var ”viktneutral” när den absolut inte var det; och som anställde en forskningschef som bytte sex mot säkrade resultat i vissa studier.
http://industry.bnet.com/pharma/10002294/seroquel-trial-more-emails-from-macfadden-azs-sex-for-studies-exec-emerge/?tag=content;selector-perfector

En tidigare chef på AstraZeneca, John Blenkinssopp, berättar för BBC hur han blev utsatt för extrem påtryckning från marknadsföringsteamet på AstraZeneca att undanhålla fakta om att Seroquel orsakar kraftig viktökning med påföljande diabetes. http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8478924.stm

Seroquel har varit AstraZenecas storsäljare med en försäljning på 4,5 miljarder dollar per år.

Det finns en mängd allvarliga biverkningar med dessa preparat, bland annat högt blodsocker, Neuroleptisk malignt syndrom (NMS) ett allvarligt neurologiskt tillstånd, Tardiv Dyskinesi, kraftiga rörelsestörningar, lågt blodtryck, plötslig död (något AstraZeneca fick skriva ut på etiketten).

AstraZeneca är dock inte de enda som stämts för sitt antipsykotiska preparat. Eli Lilly har fått betala mångmiljardbelopp under våren 2009. Man tror att dessa preparat har gett tusentals människor diabetes varav många har dött. Siffror på hundratusentals dödsfall har nämnts.

Det är naturligtvis inte den svenska delen av företaget som tutat på med etiken hängande runt hasorna. Det är den engelska och amerikanska sidan som kört hårt. Deras annonser för Seroquel är så osmakliga att man tror att det är ett skämt.

Astra har nu dock godheten att meddela att de tänker lägga ner den psykiatriska forskningssidan och det, oavsett humana eller finansiella skäl, uppväger en hel del. Dock inte kraven på alla de som fått diabetes eller dött.

 


Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten


  

Copyright © 2010 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.