Press: Svenska pressreleaser: 21 februari 2010
KMR

NY NEUROSEDYNKATASTROF. ANTIDEPRESSIVA SKADAR OCH DÖDAR NYFÖDDA. TUSENTALS KAN HA DRABBATS.
2010-02-21


läkare piller

Neurosedyn var ett så kallat lugnande medel för gravida kvinnor, alltså en psykiatrisk drog. Först när flera tusen missbildade barn fötts förbjöd man medlet. Stora skadeståndsmål följde. Nu är det dags igen. Den här gången gäller det gravida kvinnor som använder antidepressiva medel och i första hand Paxil/Seroxat. Deras barn riskerar att födas med hjärtfel. 600 stämmer nu GlaxoSmithKline (GSK).

GSK har betalt ut närmare en miljard dollar i skadestånd för Paxil/Seroxat sedan psykofarmakan kom ut på marknaden 1992. Men de 7,2 miljarder kronorna täcker inte masstämningen från 600 föräldrar i USA som anser att de fått missbildade barn på grund av Paxil/Seroxat. Och detta bara i USA.

GSK har redan gått med på förlikning i 10 fall med missbildade barn. Bolagen vill helst söka förlikning då man undviker uppmärksammad dom i fallet. Men det första fallet som gick ända till domstolsbeslut avslutades dock med att juryn i Philadelphia fann att GSK ”försumligen underlåtit att varna” läkaren, som behandlade det drabbade barnets mor under graviditeten, för riskerna med Paxil/Seroxat. Juryn tilldelade familjen 2,5 miljoner dollar i skadestånd. Barnet hade fötts med tre hjärtfel.

Detta var naturligtvis ett prejudicerande fall. Runt 600 andra fall kommer upp i domstol under 2010 där mödrar använt Paxil/Seroxat och därefter fött missbildade barn eller barn som dött. Det handlar om stora belopp i skadeståndskrav.

Att antidepressiva medel skadar foster råder det ingen tvekan om längre. Enligt en studie som nyligen presenterade i British Medical Journal (BMJ) så fördubblas riskerna för kvinnor som tar vissa antidepressiva medel att deras barn föds med hjärtfel. Riskerna flerdubblades (<300 procent) om mödrarna tog mer än ett enda antidepressivt medel. Vissa medel ökar riskerna mer än andra. Detta är inte den enda studien som kopplar ihop SSRI-medel till missbildade barn.
”Alla som är gravida eller tänker bli gravida och är oroliga för behandling med antidepressiva medel bör tala med sin doktor,” sade Cathy Rodd vid British Heart Foundation apropå studien. Nyttan med det kan nog diskuteras eftersom det är läkarna som skrivit ut medlet, men det visar att faran är uppmärksammad.

GSK kan råka riktigt illa ut under den kommande masstämningen. I den första fällande domen kom det upp bevis för att GSK undanhållit studier som visade riskerna med Paxil/Seroxat. ”Vi kommer att se interna GlaxoSmith-dokument som FDA inte har sett, som Förenta Staternas Kongress inte sett, och som ingen jury någonsin tittat på,” sade advokaten, Sean Tracey, till juryn under öppningsanförandet. ”De har varit hemligstämplade i tre år.”

Därefter vittnade den erkänt kunnige neurofarmakologen dr David Haley. Paxil/Seroxat ägdes ursprungligen av det danska läkemedelsföretaget Ferrosan, berättade Haley. De hade utfört djurexperiment med medlet i början av 1980-talet. Alla djur som inte fick Paxil/Seroxat födde levande ungar. För de som fick Paxil/Seroxat dog 47 ungar av 415.

Healy vittnade inför juryn: ”Det är helt klart att det var medicinen som orsakade dödsfallen.” Han syftade då inte på råttungarna.

Än värre blev det när juryn fick höra att rådata från Ferrosans studier senare hade blivit förstörda när de kom i GSK:s ägo. ”Jag har utfört en mängd studier runt SSRI-medel,” berättade Haley. ”Det skulle vara fullständigt otänkbart att jag skulle förstöra rådata från dessa.”

Man kommer ofelbart att tänka på vår egen professor Gillberg vars anhängare förstörde 100 000 papper om DAMP-studierna i Sverige. Det var tydligen inga problem för dem. Om rådata inte stämmer med presenterade data så finns det tydligen bara en utväg för vissa när någon utomstående senare vill se på dem.

I den första rättegången fick man även höra att studierna såg ut att vara ”designade”, alltså manipulerade för att få fram ett visst slutresultat. Värre kan det inte bli i forskningsvärlden, enbart i den verkliga världen där förmodligen tusentals mödrar fött missbildade barn, vara många har dött.

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2, 124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2010 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.