Press: Svenska pressreleaser: 10 december 2009
KMR

DEN GRÖNA MENTALHÄLSOVÅGEN SLÅR UT PSYKIATRIN. DEN BEHÖVS INTE LÄNGRE.
2009-12-19


gröna mentalhälsovågen

Nu har den alternativa, gröna mentalhälsovågen tagit fart. Det är främst i USA som den märks. Ett flertal ”mental spa” har öppnats där man nu behandlar personer med psykiska problem såväl de som fastnat i psykiatrins droger. De behandlas med omsorg men framförallt drogfritt. Och de får resultat.

KMR i USA är med och sponsrar den största reformen inom mentalhälsovården sedan 1960-talet. Rehabcenter har redan startat i USA och ett startar i Costa Rica i början av januari. Flera andra är under uppbyggnad. Dessa ”mental spa” kommer att sprida sig som en löpeld när folk får höra att man kan får riktigt hjälp med sin psykiska problem och tablettberoende utan risk för att bli nerdrogade, inspärrade, elchockade och misshandlade.
KMR är dock inte involverad i själva rehabiliteringsarbetet, endast stöd i form av informationsverksamhet. Det här projektet tror vi på.

I Sverige har man redan börjat diskutera ”ortomolekylär psykiatri” dvs behandling med ”rätt (orto-) molekyl”, alltså ogiftig behandling. Men ingen riktig behandling har börjat ännu. Stora krafter har verkat för att stoppa alla alternativ. När överläkare Birgitta Post i Bollnäs skrev i DN att ”vi skapar neuroleptikanarkomaner” och började införa drogfri behandling, skickade socialstyrelsen en torped för att stoppa initiativet. Torpeden var Jan Otto Ottosson, Sveriges ”rikspsykiatriker”. En avdelning med fem drogfria platser i Landskrona fick stänga efter ett kort tag då inga psykiatriker skrev remisser dit.

Psykiatrin har i allians med Big Pharma drogat ner över 100 miljoner människor världen över med mycket giftiga psykiatriska droger. Psykiatriker inom WHO hävdar att hälften av jordens befolkning är psykiskt sjuka och behöver psykofarmaka. Man beräknar att över 63 000 människor har begått självmord efter användning, och att cirka 40 000 människor om året dör av dem. Läkemedelsbolag har fått betala mångmiljardbelopp i skadestånd och böter – bara under 2009.
– Det är dags att den gröna vågen slår ut denna drogkartell, säger KMRs talesman i Sverige, Peter Anstrin. Det är inte den colombianska drogkartellen vi behöver oroa oss för. Det är män i vita rockar som trängt sig in i medicinen och låtsas vara läkare. De har lurat både läkare, politiker och allmänhet med sitt manipulativa prat om behov av mer resurser – utan att kunna uppvisa några som helst resultat, förutom rent kaos.

Alla statliga miljoner till psykiatrin i Sverige har inte åstadkommit någon förbättring alls. Det har socialstyrelsen såväl som Riksrevisionen slagit fast. I Svd 7 december i år kunde vi även läsa en rapport från Europeiska människorättskommissionären Thomas Hammarberg med rubriken ”Sverige bryter mot tortyrförbudet”. Det handlar naturligtvis återigen om övergrepp inom psykiatrin.

Den amerikanska, såväl som den internationella psykiatrin har skakats om i sina kemiska grundvalar genom kongressens undersökningar. Den har avslöjat de finansiella kopplingarna mellan några av de mest kända psykiatrikerna i världen och läkemedelsindustrin. ”Men nu är yrkeskåren [psykiatrin] själv attackerad av kongressen”, skrev New York Times den 12 juli 2008.

Världens mäktigaste psykiatriförbund, the American Psychiatric Association (APA), finansieras till 30 procent av läkemedelsindustrin. Ordförande för APA, Alan Schatzburg vid Stanford University, avslöjades ha 4,8 miljoner oredovisade dollar i aktier i läkemedelsbolag. De psykiatriker som utformar den viktigaste delen av diagnosmanualen, DSM, som används inom psykiatrin över hela världen idag, är till 100 procent sponsrade av läkemedelsindustrin. Även de psykiatriker som granska nya droger som släpps på marknaden för säkerhet, sponsras så gott dom alla av industrin. New York Times avslöjade att psykiatriker som sponsras av läkemedelsbolag är långt mer benägna att rapportera positivt vid läkemedelsgranskningar.

Vi har även ett svenskt exempel när KMR anmälde psykiatriprofessor Anders Forsman för att ha tagit emot 50 000 kronor från ett läkemedelsbolag – svart via Schweiz. Granskningen av det första lyckopillret i Sverige gick med rekordfart med ett ytterligt positivt omdöme. Forsman skrev själv i ett fax, som vi fick tag i och lämnade över till överåklagare Österberg, att han skulle agera som ”smörjmedel i processen”.

Det är främst senator Grassley från finanskommittén i kongressen som far fram som en ångvält inom psykiatrin. Först avslöjade han ett dussintal av USAs och världens främsta psykiatriker som rena bedragare. De hade alla mångmiljonintressen i de droger som de skulle granska och/eller rekommendera.

Bara för ett kort tag sedan begärde Grassley även in uppgifter om sponsring från läkemedelsindustrin från 33 medicinska föreningar samt olika patient- och anhörigföreningar i USA. Den största anhörigföreningen NAMI hade fått 23 miljoner dollar om året av industrin (NYT 22 oktober 2009).
http://www.iowapolitics.com/index.iml?Article=179090

I veckan inriktade sig senator Grassley på enskilda psykiatriker som skriver ut för mycket psykofarmaka. Ett fall som Grassley använde som varnande exempel uppmärksammades stort i den amerikanska pressen. Det var en psykiatriker från Miami som skriver ut 150 recept om dagen, sju dagar i veckan. Den federala försäkringskassan Medicaid får betala. Han skrev ut närmare 100 000 recept på psykdroger på två år. Nu kommer man att sätta dit alla läkare som skriver ut för frikostigt.

Men det är inget typiskt amerikanskt exempel. Sverige är faktiskt värst. 1999 avslöjades att psykiatriker Erling Rudkilde vid Ryhovs sjukhus i Jönköping skrev ut upp till 500 recept om dagen och ”att armen värkte” av allt skrivande. Vi har idag flera hundra läkare i Sverige som skriver ut psykofarmaka utan begränsningar. Och ingen gör något åt det.

Medan senator Grassley försöker minska statens medicinska utgifter och öka förtroendet för medicinen igen, så jublar andra över avslöjanden på grund att den gigantiska nerdrogningen nu äntligen ser ut att minska.

Nu är det dags för den gröna mentalhälsovården att ta över från en psykiatrisk drogindustri som inte kan uppvisa några som helst resultat och visa att det finns verkligt fungerande alternativ. Soteriahuset är ett sådant. Genom meningsfulla relationer kunde man istället för droger rehabilitera patienterna på bara sex veckor. Och patienterna höll sig friska dessutom. När detta uppdagades ströp man alla bidrag från The National Institute of Mental Health. Vi har även tidigare skrivit om ett flertal andra mycket väl fungerande alternativ.

Valet står inte längre mellan Prozac eller ECT. Det står nu mellan den etablerade kemikalieorienterade psykiatrin och den gröna mentalhälsovården.
Se även: http://www.cchr.org/solutions_and_alternatives/

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2, 124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2009 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.