Press: Svenska pressreleaser: 20 november 2009
KMR

MARTIN INGVAR BÖR SES ÖVER. ELCHOCK GER VÄRRE KNOCK-OUT ÄN KAMPSPORT.
2009-11-20


Med anledning av kampsportsgalan MMA har hjärnforskaren Martin Ingvar uttalat sig. Han är starkt emot kampsport och boxning överhuvudtaget. Paolo Roberto kallar honom oseriös debattör. Och vi håller med.

Inte på grund av hans ställningstagande mot MMA, utan därför att det finns allvarligare hjärnskador som han inte bryr sig om men som han dock försvarar, och som hans egna kollegor framkallar. Och det är ECT-behandlingarna - elchockerna. 45 000 elchocker ges varje år i Sverige.

Hjärnan får sig en enorm knock-out när 450 volt slår ut hjärnan. Strömmen tänder en 60-wattslampa. Strömmen, utan muskelrelaxande och nedsövning, knäcker ben och tänder. Det ökar blodtrycket enormt i hjärnan och framkallar små blödningar. ECT orsakar också en nära-döden-tillstånd då alla hjärnfunktioner slås ut. Hjärnan krymper dessutom på sikt. Det framkallar permanent minnesförlust hos många.

Martin Ingvar borde nog bekymra sig mer över detta än att bara göra sin stämma hörd när det är boxningsgalor, där det i alla fall är frivilligt om man nu vill utsätta sig för skador. När det gäller ECT är det en mycket stor mängd som sker under tvång och någon möjlighet att säga nej till hjärnskador finns därför inte.

KMR har därför begärt att socialministern skall förbjuda ECT under tvång samt till gravida kvinnor och barn.

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2, 124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2009 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.