Press: Svenska pressreleaser: 10 november 2009
KMR

ADHD-DROGER OCH ANTIDEPRESSIVA BAKOM NYTT MYCKET GROVT VÅLDTÄKTSFALL
2009-11-10


rape

Våldtäkterna beskrevs av åklagare som det värsta man sett. En bisarr skräckfärd i bil i 16 timmar med knivhot och upprepade sexuella övergrepp mot tre unga kvinnor. Nu visar det sig att förövaren fick våldsframkallande psykofarmaka: ADHD-drogen Concerta och antidepressiva medel. Psykiatrikern har anmälts. KMR uppmanar åklagarmyndigheten att göra husrannsakan hos Socialstyrelsen och Läkemedelsverket.

Våldtäktsmannen har av hovrätten dömts till 8 års fängelse. Enligt domen har han visat "exceptionell hänsynslöshet och råhet". En känd effekt av amfetaminpreparat (som Concerta och Ritalina) är just utdragen, våldsfixerad, bisarr sexuell verksamhet. Den 16 timmar långa färden med upprepade sexuella övergrepp, som de unga kvinnorna utsattes för, är ett skrämmande exempel på de våldsframkallande/-förstärkande effekterna av amfetamin. Speciellt om drogen, som i det här fallet, kombineras med antidepressiva medel och alkohol.

I Linköpings tingsrätts dom står: "Han hade tidigare slarvat med sin medicinering men tog nu tabletter Concerta och lyckopiller." Det framställdes alltså som något "positivt". Det tyckte nog inte kvinnorna. Man kan också läsa att mannen i tillägg till psykofarmakan druckit alkohol innan vansinnesfärden inleddes. Media har i okunskap om de faktiska effekterna av narkotikan inte berättat om det här, utan har bara förmedlat historien att skräckfärden slutade med att mannen tog taxi till psykakuten.

Men okunskapen kan lätt avhjälpas. Det är bara att slå upp FASS och läsa om att amfetaminpreparatet Concerta kan orsaka eller förvärra aggression och fientlighet; det är inte godkänt för vuxna. Något som media inte verkar känna till eller vägrar skriva om. Också antidepressiva medel kan orsaka och förvärra aggression och vrede enligt den officiella varningstexten.

I det aktuella fallet har en psykiatriker skrivit ut våldsframkallande narkotika och antidepressiva medel till en person som också tidigare blivit dömd för våldtäkt. Psykiatrikern har lyckats undgå rättvisan trots att han genom sitt agerande har ett stort ansvar för att de unga kvinnorna utsattes för den förnedrande vansinneshandlingen; han är nu anmäld till Socialstyrelsen med krav på att legitimation dras in.

Våldet som orsakas av psykiatriska droger sprider sig. De svenska domstolarna får alltfler fall där psykiatriker skrivit ut icke godkända våldsframkallande ADHD-droger (Ritalina, Concerta, Strattera) till missbrukare "med ADHD". Några av fallen bara från i år är:

En 25-årig missbrukare dömdes i april för olaga hot. Han hade attackerat en ung kvinna med kniv, "Jag var säker på att han skulle skära halsen av mig" berättade kvinnan i rätten. Trots pågående missbruk hade psykiatriker gett mannen amfetamin "mot ADHD".

En 28-åring dömdes i mars till fängelse. Han hade hotat att skjuta tre vakter som nekat honom att komma in på en krog, "De tre vakterna skulle stå på knä och be om nåd när de sköts i bröstet" enligt media. Mannen hade druckit alkohol, han rökte cannabis och han fick ADHD-medicin (amfetamin), men sade att "den fungerar inte", vilket man måste hålla med om.

En 25-årig kvinnlig missbrukare dömdes i april för misshandel av en annan kvinna i hemmet. Vittne blev den misshandlades 5 månader gamla son. Kvinnan hade tidigare dömts för misshandel; en psykiatriker tyckte med denna bakgrund av våld och missbruk att det var lämpligt med en ADHD-diagnos och amfetamin.

En 28-årig man dömdes i oktober till 4 års fängelse för en grym "batongvåldtäkt" på sin före detta flickvän. Hovrätten betecknade handlingen som "rå och hänsynslös". Mannen använde illegala droger. Men en psykiatriker hade inte tvekat att trots det skriva ut våldsframkallande psykofarmaka till honom: "Förutom drogerna hade han av läkare de föreskrivna (!!) medicinerna strattera och ritalin för sin ADHD plus ett lyckopiller."

En 19-årig man dömdes i augusti till 9 års fängelse för mord på en försvarslös 86-årig pensionär. "När den 86-årige mannen öppnade dörren misshandlades han brutalt med sparkar och slag som resulterade i att han föll i koma. Fem veckor senare avled han", enligt rapport i media. Den 19-årige mannen var på permission från ett behandlingshem. Han fick behandling med de båda våldsframkallande medlen Strattera och sertralin (Zoloft) och kombinerade detta med alkohol. Trots att Socialstyrelsen känt till liknande fall där personer blivit helt galna genom kombinationen av ADHD-drogen Strattera och alkohol, lade man bara en anmälan om detta ärende "till handlingarna". (Strattera är inte narkotikaklassat men har i övrigt liknande våldsframkallande effekt som Concerta och Ritalina.)

När Medicinalstyrelsen på 60-talet ledde experimentet med amfetamin till missbrukare slutade det hela i en katastrof - den legala langningen gjorde att narkotikan spreds vilt i samhället; man skapade nya narkomaner i parti och minut.

För att få inblick i den legala droglangningen och få slut på eländet fick åklagaren år 1966 hota med husrannsakan hos Medicinalstyrelsen. Först då fick man tag på recepten och kunde stoppa de psykiatriker som pumpade ut centralstimulantia i missbruksvärlden och åstadkom död och förödelse.

Nu är det dags igen: Åklagarmyndigheten måste göra slag i saken och begära tillstånd för husrannsakan hos Socialstyrelsen och Läkemedelsverket. De "missbruksläkare" som står för langningen måste ställas inför rätta.

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2, 124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2009 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.