Press: Svenska pressreleaser: 30 september 2009
KMR

ELCHOCKER FÖRSKÖNAS UNDER KONGRESS I YSTAD
2009-09-30


Kvinna ECT

En mycket obskyr förening vid namn The Nordic Association for Convulsive Therapy (NACT) håller i dagarna (30/9-1/10) kongress i Ystad för att befrämja elchocker. Det är en svensk förening som ligger bakom den nu dramatiska ökningen av elchocker (ECT) i Sverige. Man vill öka användningen av ECT trots att Sverige nu förmodligen är det land i världen som elchockar flest folk per capita.

NACT har förgreningar till amerikanska föreningar som arbetar med att befrämja ökningen av ECT. Bakgrunden är att ECT är psykiatrikerna främsta inkomstkälla i USA och de gör allt för att försvara dess användning.

Under de sista åren har elchocksbehandlingar fördubblats i Sverige tack vare NACT och även barn samt gravida kvinnor får elchocker idag. Tusentals människor elchockas under tvång. Idag ges det 42 000 elchocker per år och Sverige är idag förmodligen det land i världen där det ges flest elchocker per capita.

En av de aktiva deltagarna i NACT är Ing-Marie Wieselgren tidigare huvudsekreterare i Svenska psykiatrisamordningskommittén med Anders Milton. Hon argumenterar mot att patienterna skall få ge sitt samtycke till ECT.

Ordförande Marco Nobis jobbar på psyk i Trelleborg. Han brukar varna för att läsa om ECT på internet då det finns sådana som dristar sig till att skriva om hur ECT förstör människor. Han kallar det "falsk information".

Aktiv är även Sveriges "Rikspsykiatriker" Jan Otto Ottosson, den första som doktorerade på ECT i Sverige. Vid examineringen dristade sig en journalist att fråga den nyutexaminerade doktorn:

"Hur fungerar elchocker?"

"Det är det ingen som vet!" svarade den nyblivna experten.

Och än idag vet man inte vad som pågår i hjärnan när man släpper lös 450 volt och 1 ampere. Grav minnesförlust är dock markant. Så markant att en psykiatriker yrvaket gick ut i Läkartidningen i somras och undrade om det var någon annan psykiater som hade samma erfarenhet som han; att patienterna fick svåra minnesförluster. Så här skriver en patient:

"Utöver att ECT förlängde min depression ledde det till att jag idag har svåra bestående minnesproblem. Jag kommer inte ihåg mina universitetsstudier, jag minns inte en bok jag läst (och ändå har jag studerat litteraturvetenskap), eller någon film jag sett. Men värst av allt - jag minns inte ens mitt eget bröllop. Jag har fått börja om mitt liv vid 37 års ålder och skapa nya minnen. Det är tur att jag har familj och vänner som orkar stödja mig i detta arbete, annars vet jag inte hur jag skulle kunna stå ut. ECT är en förlegad och inhuman metod, som borde förbjudas."

Den som vill läsa mer om patienternas reaktioner och inte lyssna på betalda psykiatrikers skönmålande av en skräckbehandling rekommenderas följande länk:

http://www.peterularsson.se/manniskor-som-har-blivit-skadade-eller-fordarvade-av-elchocker-ect/

KMR har begärt att socialministern skall förbjuda ECT under tvång samt till gravida kvinnor och barn - i första hand.

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2, 124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2009 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.