Press: Svenska pressreleaser: 24 september 2009
KMR

PROFESSOR EMERITUS, THOMAS SZASZ: ”BETEENDEN ÄR INTE MENTALA SJUKDOMAR."
2009-09-24


Professor emeritus, Thomas Szasz, betraktas som en av världens främsta förkämpar för mänskliga rättigheter. Hans bok Psykisk sjukdom en myt påbörjade psykiatrireformen under 60-talet. Han har skrivit 24 böcker i ämnet psykiatri och psykiatriska övergrepp och är en av dess främsta kritiker. Här förklarar han varför barnpsykiatrin är barnets främsta fiende, och hur ADHD är en myt och stigmatisering.

Videotext:

När skolauktoriteter säger till en mamma, som ni redan hört, att hennes son är sjuk och behöver använda droger, hur i hela världen skall hon veta att detta är en lögn.

Hur skall hon kunna veta, att vad experterna nu kallar "hyperaktivitet med uppmärksamhetsstörning" (ADHD), helt enkelt inte är en sjukdom?

Nå, en sådan mor är inte en expert i psykiatrins historia. Hon vet inte att psykiatriker i hundratals år har använt diagnostiska termer - så kallade diagnostiska termer - för att stigmatisera och kontrollera människor.

Jag skall ge er ett fåtal dramatiska exempel. När svarta slavar i södern sprang iväg mot friheten, så var det inte för att de ville bli fria; de led av en sjukdom kallad drapetomania, från drapetes, springa iväg, och mania. Jag hittar inte på detta. Det var en giltig diagnos, precis som uppmärksamhetsstörning (ADD) är.

Kvinnor, hälften av befolkningen självklart; om de var dumma nog att revoltera mot männens dominans, nå, då hade de en allvarlig sjukdom som kallades hysteri, vilket orsakades av deras vandrande livmoder (Hysteri grek. för livmoder, vår anm).

Inga av dessa beteenden var någonsin en sjukdom och är självklart ingen sjukdom. Inte heller är uppmärksamhetsstörning en sjukdom.

Inget uppförande eller dåligt uppförande är en sjukdom eller kan vara en sjukdom. Detta är inte vad sjukdomar är. (applåder)

Så det spelar ingen roll hur ett barn uppför sig. Det finns inget att granska. Om han är sjuk, då måste det finnas någon tillhörande objektiv vetenskap, vilket kan diagnostiseras av läkare och objektiva test. Det är därför, så snart du går till en läkare, som de tappar ut en massa blod och röntgar. De vill inte höra hur du uppför dig.

När jag gick på läkarhögskolan, för sextio år sedan, då fanns det bara en handfull mentala sjukdomar. Jag tror inte det var mer än sex eller sju. Nu finns det mer än trehundra. Och nya blir, citat: "upptäckta" varje dag.

Att stämpla ett barn som mentalt sjuk är stigmatisering, inte diagnostisering. Att ge ett barn en psykiatrisk drog är förgiftning, inte behandling. Jag har länge ansett att barnpsykiatrikern är en av de mest farliga fienderna, inte bara för barnen, utan för vuxna och alla oss som bryr oss om de mest värdefulla och mest sårbara sakerna i livet. Och de två sakerna är barn och frihet.

Jag frågar en än gång, hur kan föräldrar skydda sina barn från den terapeutiska staten? Med det menas alliansen mellan regeringen och psykiatrin. I grunden så tror jag att - i den slutgiltiga analysen - så kan de endast göra så genom att själva ta sig ur villfarelsen; göra sig av med idén om att vad som felar ett olyckligt barn som uppför sig illa, (och det finns självklart många sådana barn, i själva verket alla barn någon gång), att ett sådant barn har en mental sjukdom, och att så kallad behandling kan hjälpa honom. Det är helt enkelt inte så.

Sjukdomar är felaktiga funktioner av den mänskliga kroppen, i hjärtat, levern, njurarna, hjärnan och så vidare. Tyfoidfeber är en sjukdom. Ni vet alla detta, ni ifrågasätter det inte. "Vår-depression" (spring fever)... (skratt)... Allt ni behöver känna till är engelska [svenska]. Vår-depression är inte en sjukdom. Varför inte? Därför att vi alla vet att det är ett bildlikt talesätt. En metafor, ett litet stycke poesi. Nå, så är alla mentala sjukdomar. Mental sjukdom är en metafor.

Uppdraget vi har tagit på oss, att bekämpa psykiatriskt tvång, är viktigt. Jag tycker det är viktigt, ni tycker det är viktigt. Inte tillräckligt många människor tycker det är viktigt. Det är ett nobelt uppdrag, ett uppdrag vi måste, oavsett hinder, framhärda i. Vårt samvete befaller oss att vi inte gör mindre.

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2, 124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2009 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.