Press: Svenska pressreleaser: 3 september 2009
KMR

STÖRSTA BÖTESBELOPPET I HISTORIEN FÖR PFIZERS PSYKDROGER
2009-09-03


Flera stora läkemedelsbolag som producerar psykiatriska droger har på senaste tid fått närmast gigantiska böter och skadeståndskrav. Eli Lilly fick betala 1,4 miljarder dollar förra året för kriminell marknadsföring av Zyprexa. Men Pfizer har nu slagit rekord, 2,3 miljarder dollar för olaglig marknadsföring med "avsikt att bedra och vilseleda".

Amerikanska justitiedepartementet tillkännagav igår att Pfizer gått med på att betala 2,3 miljarder dollar i förlikningsavgift för att slippa åtal för olaglig marknadsföring för flera av sina preparat. Två av dem är psykiatriska droger, Geodon, en antipsykotika, och Lyrica, egentligen en medicin för epilepsi, men skrivs ut för alla tänkbara psykiska åkommor. Det är det största förlikningsbeloppet i historien, skriver justitiedepartementet i sin pressrelease: http://www.usdoj.gov/opa/pr/2009/September/09-aag-900.html

Pfizer hade bland annat frågat det amerikanska läkemedelsverket, FDA, om de kunde godkänna en av sina mediciner för ett antal olika åkommor. När FDA vägrade att godkänna detta, tog Pfizer saken i egna händer och marknadsförde medicinen på sitt sätt i alla fall.

En intressant sak i detta mål är att "sex whistleblowers kommer att motta betalningar på sammanlagt mer än 102 miljoner dollar från den federala delen av [återhämtandet av pengar]", enligt justitiedepartementet. Whistleblowers är anställda som alarmerar om oegentligheter inom företaget/myndigheten de jobbar på. Det innebär att vi kommer att få se en tsunami av whistleblowers i framtiden som med dollartecken i ögonen anmäler sin arbetsgivare. På gott och ont.

Läkemedelsbolagen har alltid räknat med bötesbelopp och skadeståndskrav som del av "förlustkontot" men nu har myndigheterna tröttnat och skruvar åt tumskruvarna ordentligt. Hälso- och sjukvården kostar närmast fantasibelopp i USA, en stor del är medicinkostnader. När då läkemedelsbolagen "avsiktligt bedrar och vilseleder" för att sälja blir det droppen som rinner över. Nu vill Obama ha tillbaka pengarna som Big Pharma lurat till sig.

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2, 124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2009 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.