Press: Svenska pressreleaser: 26 maj 2009
KMR

NÄRMARE 600 "ADHD"-MISSBRUKARE FICK AMFETAMIN SAMTIDIGT MED ERSÄTTNINGSDROGER
2009-05-26


En studie från Socialstyrelsen visar att 591 missbrukare förra året fick amfetamin - SAMTIDIGT som de fick ersättningsdroger såsom metadon och Subutex. Några missbruksläkare pumpar ut amfetamin i missbruksvärlden och slår på ett effektivt sätt sönder landets restriktiva narkotikapolitik, med svepskälet att "behandla ADHD".

"Man ska ju inte ge missbrukare potentiella missbruksmedel" sade Läkemedelsverket när det i april avslöjades att 221 missbrukare fått centralstimulantia SAMTIDIGT med ersättningsdrogerna metadon, Subutex och Antabus (DM 2009-04-01). Myndigheten tillade "det kan göra saken etter värre" att ge missbrukare amfetamin. Dessutom konstaterade man att det här nog tyvärr bara var toppen på ett isberg - "eftersom långt ifrån alla med missbruksproblem medicinerar med Antabus, metadon eller Subutex".

Nu har det alltså visat sig att hela 591 missbrukare under 2008 fått amfetamin och samtidigt medel för heroin- och alkoholmissbruk (antabus) - isberget börjar visa sig. Det svepskäl som används för att ge legalt amfetamin till missbrukare är att de "har ADHD" - en beteckning som kan klistras på alla missbrukare. Det måste betonas att amfetamin (Ritalina, Concerta) inte är någon tillåten "medicin" för vuxna och än mindre för missbrukare. Ändå har alltså Läkemedelsverket och Socialstyrelsen tillåtit att utskrivningen exploderat. Förra året fick 9472 vuxna legalt amfetamin i Sverige!

Och resultaten av utskrivningen av det känt våldsframkallande amfetaminet börjar synas i polisens arbete och i våra domstolar. Några exempel från de sista två månaderna:

En 25-årig missbrukare dömdes i april för olaga hot. Han hade attackerat en ung kvinna med kniv, "Jag var säker på att han skulle skära halsen av mig" berättade kvinnan i rätten. Trots pågående missbruk hade psykiatriker gett mannen amfetamin "mot ADHD".

En 28-åring dömdes i mars till fängelse. Han hade hotat att skjuta tre vakter som nekat honom att komma in på en krog, "De tre vakterna skulle stå på knä och be om nåd när de sköts i bröstet" enligt media. Mannen hade druckit alkohol, han rökte cannabis och han fick ADHD-medicin (amfetamin), men sade att "den fungerar inte", vilket man måste hålla med om.

En 25-årig kvinnlig missbrukare dömdes i april för misshandel av en annan kvinna i hemmet. Vittne blev den misshandlades 5 månader gamla son. Kvinnan hade tidigare dömts för misshandel; en psykiatriker tyckte med denna bakgrund av våld och missbruk att det var lämpligt med en ADHD-diagnos och amfetamin.

När Medicinalstyrelsen på 60-talet ledde experimentet med amfetamin till missbrukare slutade det hela i en katastrof - den legala langningen gjorde att narkotikan spreds vilt i samhället; man skapade nya narkomaner i parti och minut.

För att få inblick i den legala droglangningen och få slut på eländet fick åklagaren år 1966 hota med husrannsakan hos Medicinalstyrelsen. Först då fick man tag på recepten och kunde stoppa de psykiatriker som pumpade ut centralstimulantia i missbruksvärlden och åstadkom död och förödelse.

Nu är det dags igen: Åklagarmyndigheten bör göra slag i saken och begära tillstånd för husrannsakan hos Socialstyrelsen och Läkemedelsverket. De "missbruksläkare" som står för langningen måste ställas inför rätta.Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2, 124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2008 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.