Press: Svenska pressreleaser: 17 maj 2009
KMR

NOBELPRISTAGARE VARNAR FÖR STARKA PSYKIATRISKA MEDICINER OCH KALLAR STAMCELLSFORSKNING INOM OMRÅDET "STENDÖD"
2009-05-17


Mottagaren av nobelpriset i medicin/fysiologi år 2000, Arvid Carlsson, talade i torsdags inför ett hundratal medlemmar i en patientförening i Göteborg, och propagerade för snällare mediciner än de de s.k SSRI-preparat som tagits fram som ett resultat av den upptäckt för vilket han fick nobelpris.

Det finns för mycket starka och stygga mediciner, menar han, och anser att vetenskapen inte står på högre nivå än i köket - man prövar det ena eller det andra, och att det är väldigt godtyckligt vilken diagnos som ställs.

Han ville inte jämställa det med diagnoser av t.ex polio, där specifika symptom härletts från en speciell källa. På grund av hjärnans tendens att ombilda sig - så kallad plasticitet - kan långvariga bieffekter följa av starka mediciner. Detsamma, anser han, skulle kunna gälla ECT - allmänt kallat elchocksterapi.

På en fråga från publiken om en patient som tar psykofarmaka själv kan göra sig oberoende av medlen svarade han att det är möjligt i en del fall, genom att förändra hur man lever, sköta den dagliga rytmen - inklusive sömn - och genom att undvika stress och konfliktmässiga relationer.

Vad gäller stamcellsforskning uttryckte Arvid Carlsson bestämt att den är "stendöd" vad gäller hans område - hjärnan. "Många miljoner kommer att läggas på den forskningen, innan man inser det".Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2, 124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2008 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.