Press: Svenska pressreleaser: 5 maj 2009
KMR

NU GRANSKAS PATIENTFÖRENINGARNA. MILJONBELOPP FRÅN LÄKEMEDELSBOLAG.
2009-05-05


sponsring

 

Nyligen har det avslöjats att de tyngsta namnen inom den internationella psykiatrin har tagit emot mångmiljonbelopp från läkemedelsindustrin. De har fallit som furor från sina höga befattningar på världens mest kända universitet. Nu är det dags för patientföreningarna att granskas. Och här rasslar det rejält i garderoberna.

Anledningen till att vi tycks må allts sämre är till stor del att psykiatrin och läkemedelsbolagen via patient- och anhörigföreningar kör ut stora kampanjer om hur dåligt vi mår. De får miljonbelopp av läkemedelsbolagen för att på så sätt kunna sälja sina droger lättare. Läkemedelsbolaget Eli Lilly hade under bara de tre första månaderna 2007 sponsrat 495 olika organisationer med 11,8 miljoner dollar (ca 95 miljoner kronor).

De får snabbt igen dessa satsade pengar. Eli Lilly investerade en miljon kronor i patientföreningen Attention i syfte att denna förening ska sälja idén om "långa köer" och "mer resurser till utredning och medicinsk behandling av ADHD". Och de har verkligen gjort skäl för sitt bidrag. I alla medier har detta gått som följetong. Det finns så gott som inga drogköer längre. Närmare 15 000 barn fick ADHD-droger i början av 2009 - mot kanske 3-4000 när de började sin betalda kampanj.

Man har knutit upp patientföreningar över hela världen. Det värsta exemplet är nog den största patient- och anhörigföreningen för mentalt sjuka i USA, National Alliance on Mental Health, NAMI, motsvarigheten till svenska RSMH. De har nyligen fått ett brev. Det är senator Charles Grassley i amerikanska Kongressen som vill ha en redovisning för deras finansiella kopplingar med läkemedelsbolagen. Det handlar om hundratals miljoner kronor.

Läs mer om hur läkemedelsbolagen utnyttjar patientföreningarna för att sälja sina droger:
http://www.kmr.nu/artikel_patientforeningar_granskas.pdfKommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2, 124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2008 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.