Press: Svenska pressreleaser: 8 mars 2009
KMR

MÖRKLAGD LÄKEMEDELSSTUDIE AV SVENSK TOPPSYKIATRIKER GRUND FÖR MILJONSTÄMNING I USA
2009-03-08


Detta är en toppnyhet i New York Times: psykiatriprofessor Anne-Liis von Knorrings och läkemedelsbolaget Lundbecks mörklagda studie om Cipramil till barn. Det amerikanska justitiedepartementet har stämt Lundbecks samarbetspartner i USA på mångmiljonbelopp. Det handlar om mutor, illegal marknadsföring och mörkläggning av läkemedelsprövningar med negativt resultat.

Den 25 februari berättade New York Times att justitiedepartementet i USA stämt läkemedelsbolaget Lundbecks amerikanska samarbetspartner Forest på mångmiljonbelopp [New York Times, Drug Maker Is Accused of Fraud, http://www.nytimes.com/2009/02/26/business/26drug.html?_r=1&ref=health]. Forest marknadsför Lundbecks antidepressiva medel Cipramil (Celexa) och Cipralex (Lexapro) i USA.

I artikeln sägs att Forest lurat staten på miljontals dollar - läkemedelsbolaget hade genom bedräglig marknadsföring fått läkare att skriva ut Cipramil till barn och ungdomar, för vilka det antidepressiva medlet aldrig varit godkänt. I artikeln sägs att grunden för stämningen är en mörklagd studie ("Lundbeckstudien"), vars negativa resultat högre chefer inom Forest känt till sedan 2001, men som man under tre år därefter undanhållit allmänhet, läkare och egna lägre chefer. I stället slog man på trumman för en annan studie av Cipramil på barn, som sades visa att medlet var säkert och effektivt.

Och för kopplingen till Sverige: Den mörklagda studien är - hör och häpna - utförd av psykiatriprofessor Anne-Liis von Knorring, barnpsykiatriker i Uppsala, vetenskapligt råd på Socialstyrelsen och konsult åt Läkemedelsverket! Professor von Knorring och hennes forskningsmedarbetare barnpsykiatriker Gunilla Olsson hör till den lilla utvalda skara som känt till resultatet av den mörklagda studien sedan runt år 2000. New York Times nämner inte detta, det är den svenske skribenten Janne Larsson som tagit fram de här uppgifterna.

Peter Anstrin, talesman för KMR säger när han får reda på detta:
- Det är närmast kriminellt av von Knorring att inte direkt meddela detta resultat i Sverige; att hålla tyst om det och rentav förespråka medlens ofarlighet. Hon och Gunilla Olsson har bidragit till att förmodligen miljontals barn världen över använder dessa potentiellt mycket skadliga preparat. Självmordsrisken med preparaten är ju känd sedan länge.

Hela historien och stämningen från det amerikanska justitiedepartementet finns att läsa i en artikel av skribenten Janne Larsson på http://jannel.se/cipramil.barn.pdfKommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2, 124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2008 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.