Press: Svenska pressreleaser: 27 januari 2009
KMR

ELI LILLYS MILJARDBÖTER FÖR ZYPREXA - UTREDNING VISAR SAMMA SLAGS BROTTSLIGHET OCKSÅ I SVERIGE
2009-01-27


whistleblowers

Före detta anställda (Whistleblowers) kräver nu fängelsestraff för cheferna i läkemedelsbolaget Eli Lilly som har dömts till historiens största bötesbelopp för sin kriminella verksamhet runt den psykiatriska drogen Zyprexa, en av historiens största medicinska skandaler. Men också Sverige är drabbat - utan att vare sig åklagare eller läkemedelsmyndigheter reagerat. Och media håller helt tyst.

Eli Lilly ska betala 615 miljoner dollar i böter och 800 miljoner i den förlikning som nåtts med USAs justitiedepartement - sammanlagt 1,4 miljarder dollar. (Se bifogad länk nedan till pressreleasen 20/1)

Och tydliga bevis har framkommit för att Eli Lilly också i Sverige gjort sig skyldiga till liknande handlingar. Precis som i USA började Lilly i Sverige marknadsföra Zyprexa till dementa i slutet av 1990-talet. Man refererade då till en "studie" och skrev i ett svenskt pressmeddelande:
"Zyprexa, är en av de första behandlingar som fungerar effektivt mot beteendestörningar och psykoser hos personer med Alzheimers sjukdom. Symtomen är vanliga och försvårar ofta livet för patienten, anhöriga och vårdpersonal. Behandlingen med Zyprexa gav inte de svåra biverkningar på motorik och tankeförmåga som är vanliga vid traditionell behandling."
(Pressmeddelande: "Alzheimersjuka kan få hjälp av medicin mot schizofreni", 15 oktober 1998, tillgänglig på nätet fram till 2007.)

Men Eli Lilly ljög. Zyprexa har aldrig varit godkänt för Alzheimers. Fakta är istället att Zyprexa ger dessa gamla dödliga skador och placerar dem i en tidig grav - "behandlingen" kan ses som en form av kemisk ättestupa. Tiotusentals människor har drabbats av kraftig övervikt, diabetes och för tidig död.

Redan 2002 började så kallade "whistleblowers" inom Eli Lilly att reagera mot de olagliga metoderna som Eli Lilly förespråkade, såsom att i smyg anskaffa patientlistor från läkarmottagningar, övertyga läkare att skriva ut Zyprexa för indikationer hos äldre som inte var godkända av FDA, räkna gratisprover som försäljning för att öka bolagets inkomster. De whistleblowers som reagerade mot detta fick sparken. Nu slår de tillbaka och kräver fängelsestraff för de ansvariga inom ledningen som kände till både försäljningsmetoderna, biverkningarna och dödsfallen.
http://www.philly.com/inquirer/breaking/business_breaking/20090119_Whistle-blowers_perspective_on_Lilly_case.html

Fakta är också att Zyprexa orsakar allvarliga störningar i ämnesomsättningen med extrem viktökning och åtföljande diabetes - också hos unga. En känd svensk psykiatriprofessor, Rolf Adolfsson, gav i TV i september 2007 bevis på att Lilly känt till dessa skador i många år, men struntat i dem. Han sade också:
"Jag har sett så mycket komplikationer, och jag har träffat så många patienter - att jag fullkomligt storknar. Är vi så djävla lättlurade, och det måste vara - det finns bara en sak - marknadsföring … Det finns inget värre än att åse en ung människa på 17-18 år som gått upp 40-50 kg i vikt; och ingen gör någonting! Vad håller svensk psykiatri på med … Här dör man i förtid, 10-15 år."

KMR har också tagit del av de Lex Maria-anmälningar om självmord som gjorts till Socialstyrelsen för år 2007; totalt 393 fall. I otroliga 52 (!) av dessa fall hade personerna som begått självmord fått "behandling" med Zyprexa under det sista året. Det här bekräftar uppgifterna från de kliniska studierna av Zyprexa: I dessa begick 12 personer självmord, vilket är ett mycket svårslaget rekord för kortvariga kliniska studier. (Se vetenskapsjournalisten Robert Whitakers bok Mad in America.)

Men på Eli Lillys svenska hemsida fortsätter företaget att framföra en mängd av de grova lögner som varit del av den falska marknadsföringen i USA, och som ligger till grund för skadeståndet på 1,4 miljarder dollar - utan att vare sig svenska åklagare, läkemedelsmyndigheter eller media reagerar. I Sverige hälsar Eli Lilly patienter och läkare att VARSAMHET är en av de främsta egenskaperna för Zyprexa. Man skriver: "Biverkningarna är få och milda…" Det går lätt för ansvariga myndigheter och media att ta del av denna grovt bedrägliga marknadsföring - om man är snabb. (Eli Lilly Sweden, Fakta Zyprexa, besökt 23 januari 2009 http://www.lilly.se/produkter/zyprexa/lakar_fakta.html )Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 2, 124 21 Bandhagen


  

Copyright © 2008 CCHR. Alla rättigheter förbehållna.